Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

Det luktar Maracanazo lång väg

Foto: Henrik Brandão Jönsson Bästa backen att ta en öl och en abará intill Fonte Nova i Salvador. Här laddade jag inför Brasilien–Italien som slutade 4–2.

 

Förväntningarna på A Seleção var inte särskilt höga inför Confederation Cup. Taskiga vänskapsmatcher mot Italien, Ryssland och England visade på ett lag som ännu inte hade hittat varandra. Efter att mästerskapets gruppspel nu är avklarat kan man konstatera att många av frågetecknen är borta. Felipão har skapat ett landslag som kan ta hem mästerskapet för tredje gången på rad.

Som ofta står lillebrodern Uruguay i vägen. Ända sedan den brasilianska tragedin på nyinvigda Maracanã under VM-finalen 1950 har Uruguay dykt upp som ett spöke från förr. Värst var det i semifinalen under VM 1970 i Mexiko. Brasilien hade kvalificerat sig till mästerskapet med målskillnaden 23–2 och hade sitt vassaste anfall någonsin. Men under semifinalen mot Uruguay funkade det inte. Spelarna var livrädda att en ny maracanazo skulle inträffa och började göra misstag. Redan efter 20 minuter ledde Uruguay med 1–0. Det krävdes en utskällning i paus för att A Seleção skulle vinna med 3–1 och ta sig till finalen.

I morgon möts Uruguay och Brasilien återigen i en semifinal. Den spelas i Belo Horizonte, som haft några av den senaste tidens mest våldsamma demonstrationer. För att matchen ska kunna spelas kommer militären att stänga av halva miljonstaden och skjuta tårgas så fort någon närmar sig avspärrningarna. Men oron för A Seleção är en annan. Uruguay har ett fantastiskt anfall i Liverpools Suárez, Napolis Cavani och Internacionals Forlán. Det luktar Maracanazo lång väg.

– Nej, nej, säger Bayern Münchens brasse, Luiz Gustavo. Det här är en annan match, en annan tid. Vi måste bara vara mentalt och fysiskt beredda.

Innerst inne tror jag inte heller att det blir några problem. Neymar har överraskat och gjort mål i alla matcher. Han kan nog avgöra denna gången också.

Fotnot: Maracanazo är spanska och myntades efter att Uruguay vände till 2–1 och fick tyst på 200 000 brassar på Maracanã, den största fotbollspubliken någonsin, och tog hem VM-guldet 1950. Termen används i Latinamerika även inom politik, ekonomi och kultur när någon underdog lyckas trycka till jätten Brasilien.

I sin nya bok Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll skriver Olof Lundh om sina erfarenheter från de 20 år han har bevakat fotboll, och då kanske framförallt om vad som sker utanför linjerna. Han skriver bl a om turerna kring den

Den 29 juli är Matt Damon tillbaka i rollen som Jason Bourne. Medverkar i filmen gör också bl a Alicia Vikander och Tommy Lee Jones. 

Skicka din adress och svaret på frågan nedan till tavling

Vi säger grattis till Tomas Stark, Gunnar Käll och Patrik Edman som alla visste att Grimsby kallas för The Mariners. De vinner två biobiljetter var till Grimsby. Grimsby med Sacha Baron Cohen och Mark Strong i huvudrollerna handlar om en MI6-

Smygläsning

Förbundskapten utan land

För 20 år sedan flydde Albert Bunjaki från Kosovo till Sverige för att rädda sitt liv. I dag är han tillbaka i sitt hemland för att försöka bygga ett landslag. Men han har inga matchtröjor och inga pengar, och laget får inte ens spela vänskapsmatcher.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera