Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

Det luktar Maracanazo lång väg

Foto: Henrik Brandão Jönsson Bästa backen att ta en öl och en abará intill Fonte Nova i Salvador. Här laddade jag inför Brasilien–Italien som slutade 4–2.

 

Förväntningarna på A Seleção var inte särskilt höga inför Confederation Cup. Taskiga vänskapsmatcher mot Italien, Ryssland och England visade på ett lag som ännu inte hade hittat varandra. Efter att mästerskapets gruppspel nu är avklarat kan man konstatera att många av frågetecknen är borta. Felipão har skapat ett landslag som kan ta hem mästerskapet för tredje gången på rad.

Som ofta står lillebrodern Uruguay i vägen. Ända sedan den brasilianska tragedin på nyinvigda Maracanã under VM-finalen 1950 har Uruguay dykt upp som ett spöke från förr. Värst var det i semifinalen under VM 1970 i Mexiko. Brasilien hade kvalificerat sig till mästerskapet med målskillnaden 23–2 och hade sitt vassaste anfall någonsin. Men under semifinalen mot Uruguay funkade det inte. Spelarna var livrädda att en ny maracanazo skulle inträffa och började göra misstag. Redan efter 20 minuter ledde Uruguay med 1–0. Det krävdes en utskällning i paus för att A Seleção skulle vinna med 3–1 och ta sig till finalen.

I morgon möts Uruguay och Brasilien återigen i en semifinal. Den spelas i Belo Horizonte, som haft några av den senaste tidens mest våldsamma demonstrationer. För att matchen ska kunna spelas kommer militären att stänga av halva miljonstaden och skjuta tårgas så fort någon närmar sig avspärrningarna. Men oron för A Seleção är en annan. Uruguay har ett fantastiskt anfall i Liverpools Suárez, Napolis Cavani och Internacionals Forlán. Det luktar Maracanazo lång väg.

– Nej, nej, säger Bayern Münchens brasse, Luiz Gustavo. Det här är en annan match, en annan tid. Vi måste bara vara mentalt och fysiskt beredda.

Innerst inne tror jag inte heller att det blir några problem. Neymar har överraskat och gjort mål i alla matcher. Han kan nog avgöra denna gången också.

Fotnot: Maracanazo är spanska och myntades efter att Uruguay vände till 2–1 och fick tyst på 200 000 brassar på Maracanã, den största fotbollspubliken någonsin, och tog hem VM-guldet 1950. Termen används i Latinamerika även inom politik, ekonomi och kultur när någon underdog lyckas trycka till jätten Brasilien.

Den 1 mars är det biopremiär för Logan där Hugh Jackman återkommer i rollen som Wolverine och Patrick Stewart som Professor X.

 I en nära framtid måste Logan och Professor Charles Xaiver tillsammans kämpa för överlevnad i

Vi säger grattis till Max Tallberg, Kim Odelberg och Eric Karlsson som alla visste att rätt svar på tävlingsfrågan var Frida Wallberg. De vinner två biobiljetter till filmen. Den 20 januari är det premiär för Bleed for this. Filmen är

Vi sägger grattis till Anders Joelson, Conny Lavin och Henrik Mattsson som alla visste att Alex Ferguson blev engelsk mästare 13 gånger med Mancherster United. De vinner var sitt exemplar av Football Manager 2017.

Football Manager 2017

Smygläsning

Livet från den ljusa sidan

Den första halvan av »Lars-Tommy« gjorde EM-succé i somras, analyserar Champions League-fotboll i TV och har återvänt till landslaget. Den andra halvan har gjort sitt bästa för att undvika rampljuset. Offside följde med Tommy Söderberg till ett ungdomshem på Visingsö för att förstå varför han är som han är.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera