Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

Ångest, kyla och skitiga kvalhjältar

Av: Johan Orrenius

På lördag är det allsvenskt kval. Halmstads BK mot Gif Sundsvall. Anders tror på HBK, Henke och jag på Giffarna. Vi har historien på vår sida. Under 2000-talet har det bara hänt tre gånger att laget från Superettan vunnit kvalet. 

Vilket lag jag håller på är svårare att säga. Jag tycker att Sundsvall som allsvensk nykomling har spelat en positiv fotboll och det vore fint om det kunde löna sig. Samtidigt skulle det vara kul att få upp HBK igen… Klart är att jag efter matcherna kommer att känna mest för förlorarna. Det gör jag nästan alltid när det handlar om kval.

Jag reagerar lite på att det är en hel vecka mellan kvalmatcherna. Att klubbarnas sportchefer inte förrän den 17 november vet om de har en allsvensk trupp att jobba med gör inte deras arbete lättare. Hur som helst är det upplagt för dramatik och ångest. När jag gick igenom tidigare kvalmatcher påmindes jag om hur ofta ett allsvenskt kontrakt har säkrats alldeles i slutet. Mycket talar för att det blir så den här gången också.

Lite längre ner hittar ni en sammanställning, men först ett klipp från 1980 med svårslagen kvalångest. Notera särskilt hur IFK Malmö-målvakten efter den insläppta straffen liksom inte vet vad han ska göra med all sin frustration.

 

ALLSVENSKA KVAL UNDER 2000-TALET

2000: BK Häcken–Mjällby AIF 6–4, efter straffar
Kanadensaren Garret Kusch tar nästan ensam Mjällby till allsvenskt kval. I Superettans sista omgång gör den store anfallaren fem mål mot Enköping och inför kvalet mot Häcken är Kusch segerviss. »It’s time to kick some ass«, förklarar han för Sportbladet, och gör sen ett hattrick i den första kvalmatchen på Listerlandet.
Men 3–2 är ändå inget optimalt resultat. I returen på Rambergsvallen vinner Häcken med samma siffror. I straffsparksläggningen går sen Kusch från hjälte till syndabock när han bränner sin straff. Efter kvalet lämnar han Sverige tillsammans med sin rottweiler Thunder.

2001: IFK Norrköping– Mjällby AIF 4–3
Återigen vinner Mjällby den första matchen på hemmaplan. Och återigen misslyckas laget med att hålla undan i returen. På Idrottsparken i Norrköping jagar Mjällby i slutet det mål som ska ta dem till Allsvenskan. När Christian Augustsson så fällds av Jonas Wallerstedt i straffområdet tittar tränaren Hasse Larsson vädjande mot domaren Anders Frisk – som friar. Hasse Larssons protester hjälper föga.
Själv ser jag matchen i en lägenhet på Thorildsplan i Stockholm, tillsammans med mina nya arbetskamrater från bingohallen där jag precis fått jobb. Jag hatar bingojobbet. Tanternas rök fastnar i mina kläder, jag säljer aldrig tillräckligt många brickor och har ingen aning om vad jag ska göra med mitt liv. Trots att Norrköping är mitt lag känner jag mer för de deppiga Mjällbyspelarna när matchen är över.

2002: IFK Göteborg–Västra Frölunda 3–1
Efter en bedrövlig säsong får den gamle guldtränaren Roger Gustafsson rycka in i slutet av säsongen. IFK Göteborg är hårt pressat men grejar till slut kvalplatsen med en poängs marginal. Efter den första kvalmatchen mot Frölunda, som slutar 1–1, är Blåvitt fortfarande skakat. Men i returen räddar Jonas Henriksson det allsvenska kontraktet. Till nästa år tar Blåvitt nya tag och värvar bland annat Martin Crossa och »Big Mama« Diallo.

2003: Gif Sundsvall–Häcken 2–2 (Sundsvall vinnare på fler gjorda bortamål)
Första matchen på Rambergsvallen blir dramatisk. Häcken får två backar utvisade och gästerna utnyttjar övertaget. Öyvind Svenning och Fredric Lundqvist gör var sitt mål och ser till att Giffarna kan återvända norrut med en 2–1-ledning. Det räcker precis. Trots förlust med 0–1 på hemmaplan i returen kan en skitig Öyvind Svening jubla framför kamerorna när pärsen är över.

2004: Örgryte–Assyriska 2–2 (Örgryte vinnare på fler gjorda bortamål)
Remember Tryggvi Gudmundsson? Örgrytesupportrarna minns. Islänningens sena mål i den andra kvalmatchen räddar Öis kvar i Allsvenskan det här året.
– Det här är typiskt Assyriska, typiskt vår otur, säger förloraren Pierre Bengtsson till DN efteråt.
En kort tid senare blir Assyriska ändå ett allsvenskt lag. På bekostnad av Örebro, som av förbundets licensnämnd skickas ner en division.

2005: Landskrona Bois–Gais 1–2
Med Roland Nilsson som spelande tränare vinner Gais den första kvalmatchen hemma, 2–1. Jag är inte på plats då, men till returen i Landskrona åker jag för att titta. Där blir Wilton Figueiredo utvisad redan i första halvlek och allt är upplagt grönsvarta loserromantik. Men målvakten Dime Jankulovski står emot Landskronas press, Gais jublar och när hemmasupportrarna lämnar idrottsplatsen är det med tomma blickar. Några gråter till och med.

2006: BK Häcken–Brommapojkarna 1–4
Det är hösten då Olof Guterstam sätter skräck i Superettans försvar. I den första kvalmatchen mot Häcken, som spelas på Söderstadion, gör Guterstam ett mål. Stefan Bergtoft sätter också ett, samtidigt som BP håller nollan. I returen på Rambergsvallen nätar Guterstam på nytt och Häcken kommer aldrig riktigt nära. Teddy Lucic, som tidigare aldrig förlorat ett kval, försöker klä sina känslor i ord när GP frågar hur han mår:
– Man är ju besviken, säger Teddy.

2007: Inget kval spelas när Allsvenskan ska utökas till 16 lag.

2008: Ljungskile–Brommapojkarna 1–1 (BP vidare på bortamål)
»Förbundet vill bli av med oss«, säger Ljungskiles ordförande Lars Bergdahl till Bohusläningen i början av oktober. Detta efter att klubben bötfällts sedan David Wilson smygcoachat laget under en match då den hetlevrade tränaren egentligen var avstängd. Till slut blir det ändå Offsides nuvarande spelarkrönikör Philip Haglund som skickar ner Ljungskile i Superettan. Haglunds mål i den andra kvalmatchen räcker för att ta BP tillbaka till finrummet.

2009: Djurgården–Assyriska 3–2, efter förlängning
Djurgården räddar en kvalplats efter tre avslutande segrar i Allsvenskan. Men i första kvalmötet är Assyriska klart starkare och vinner med 2–0. Dennis Östlundh stormar fram och nickar in 1–0 i den 38:e minuten och 2–0 gör Göran Marklund efter ett snyggt släpp av Eddie Moussa
Infär returen på Stadion står Djurgården inför sin mest ångestladdade match på 2000-talet. Efter en märklig frisparksvariant hamnar bollen hos Jan Tauer som skickar in 1–0 efter 52 minuter. Minuterna senare gör Christer Youssef 2–0. Matchen går till en chansfattig förlängning som är på väg till straffläggning. Men i den 116:e minuten får Patrik Haginge bollen på mittplanen och lyfter en lyra mot straffområdet. Mattias Jonson klämmer sig in mellan Mikael Dahlberg och målvakten och skarvar bollen i mål. Senare rankar Jonson målet som sitt viktigaste i karriären – före 2–2-målet mot Danmark i EM 2004.

2010: Gefle–Gif Sundsvall 3–0
Gefle är uträknat med ett par omgångar kvar av Allsvenskan men kämpar sig till ett kval. Inför det första mötet i Sundsvall snöar det kraftigt, men en timme före avspark ges i alla fall klartecken för spel. På en vinterhal konstgräsmatta uteblir underhållningen. Jakob Orlov gör matchens enda mål efter en stolpretur, samtidigt som några barn roar sig med att åka pulka nerför ena läktaren. I returen på Strömvallen är Gefle klart starkast.

2011: Syrianska–Ängelholm 4–3
Ängelholm spelar ut Syrianska i hemmamötet men siffrorna stannar vid 2–1. I returen i Södertälje tar Syrianska ledningen genom Abgar Barsom, efter en frisparksvariant. Gästerna kvitterar, men så nickar Johan Arneng in 2–1 och i den 81:a minuten blir dessutom Ängelholms mittback Marcus Lindberg utvisad. Ett tufft domslut. På tilläggstid tar sig inhopparen Yussef Saleh loss i straffområdet och skjuter in 3–1, via David Bennhages smalben. Publiken stormar konstgräset. Lagkaptenen Suleyman Sleyman till SvD: »Personligen har jag nog aldrig varit med om sådan här dramatik«.

2012: Halmstads BK–Gif Sundsvall X–X
Låt ångesten börja!

Den 1 mars är det biopremiär för Logan där Hugh Jackman återkommer i rollen som Wolverine och Patrick Stewart som Professor X.

 I en nära framtid måste Logan och Professor Charles Xaiver tillsammans kämpa för överlevnad i

Vi säger grattis till Max Tallberg, Kim Odelberg och Eric Karlsson som alla visste att rätt svar på tävlingsfrågan var Frida Wallberg. De vinner två biobiljetter till filmen. Den 20 januari är det premiär för Bleed for this. Filmen är

Vi sägger grattis till Anders Joelson, Conny Lavin och Henrik Mattsson som alla visste att Alex Ferguson blev engelsk mästare 13 gånger med Mancherster United. De vinner var sitt exemplar av Football Manager 2017.

Football Manager 2017

Smygläsning

Livet från den ljusa sidan

Den första halvan av »Lars-Tommy« gjorde EM-succé i somras, analyserar Champions League-fotboll i TV och har återvänt till landslaget. Den andra halvan har gjort sitt bästa för att undvika rampljuset. Offside följde med Tommy Söderberg till ett ungdomshem på Visingsö för att förstå varför han är som han är.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera