Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

Noice slår tillbaka

Foto: Scanpix Noice 1980. Peo Thyrén, tvåa från vänster.

Av: Henrik Ystén

Nyheten slog ner som en bomb: Gyllene Tider går in och sponsrar Halmstads BK den här säsongen. Det är klart att vi på redaktionen gladdes å vår förre spelarkrönikör Per »Texas« Johanssons vägnar (han är numera anställd på HBK:s marknadsavdelning). Det är klart att vi undrade lite över om fansen under säsongen kommer att sjunga Det är över nu när motståndarna tar ledningen mot Bollklubben. Och givetvis funderade vi på om det här blir säsongen som HBK kommer att minnas som Himmel No. 7 eller Tuffa tider. Men i slutändan fanns det bara en sak vi var tvungna att veta: 
Hur kontrar Noice på det här? 

Så, jag kontaktade Peo Thyrén som i början på 80-talet var en del av det band som utkämpade den bittra Folkparksstriden om fansens gunst med Gyllene tider. På den tiden var man tvungen att välja sida. Noice, de coola killarna från Stockholms förort, kallade Gyllene Tider »bonniga mopperaggare«, Halmstadbandet svarade med att sälja fler skivor. När jag nådde Thyrén var han förvånad:
– Per Gessle har ju tidigare sagt att han håller på Halmia?!
Det gör han, men tydligen ska Gyllene Tider sponsra både Halmia och HBK under säsongen. Det är lite »När vi två blir ett«och i mina öron låter det illojalt. Får man verkligen göra så här?
– Ha, ha. Det är väl upp till var och en, för mig personligen är det fullständigt otänkbart att byta lag. Men man ska komma ihåg att GT är en grupp med fem olika viljor. Och med mångårig erfarenhet av grupper vet jag att alla bör få säga sitt. Det kanske finns HBK:are i bandet också?
Så, hur kontrar ni i Noice på det här?
– Vi kontrar inte alls. Noice var något som hände fram till cirka 1981. Sen händer det förstås några enstaka gånger om året att jag och vår trummis Robert Klasen fortfarande är ute och lirar Noice-låtar, men med tanke på att vi är de enda två originalmedlemmar som finns i livet så är det en verksamhet som befinner sig på en helt annan planet än den fantastiska mastodontturné som Gyllene Tider kommer göra i sommar. Det är bara att lyfta på hatten och gratulera!
Men om nu Noice skulle sponsra ett fotbollslag. Vilket skulle ni välja?
– Jag är väl den enda av oss som inbitet håller på ett lag, och det har alltid varit Djurgården. Supporten av DIF har hittills inskränkt sig till att under några år köpa säsongskort, bland annat när de spelade i Superettan. Dessutom kan det bli så att vi kommer att lira på en fest som Djurgårdens typ tifogrupp och ultras ska ha i vår. Mina två äldsta söner lägger stundtals väldigt mycket tid på tifofix och, i den äldstes fall, även en hel del tid på bortamatcher som är alldeles för långt bort. 
Noice–Gyllene Tider är så nära svensk musikhistoria har kommit en rejäl derbydrabbning: ni hade era respektive supportrar, höll man på de ena kunde man inte hålla på de andra och ofta fick ni som spelade mynt kastade i huvudet.
Hur upplevde ni det själva?

– Det var egentligen rejält överdrivet i media, men vi surfade tacksamt med – inte minst eftersom GT alltid var mer framgångsrika än oss, de sålde mer plattor och drog mer folk på gigen. 
Till slut, hur är stämningen er emellan i dag? Är matchen över?
– Ja, den tog väl slut runt 1982 när vår sångare Hasse Carlsson hoppade av Noice för att satsa på en solokarriär. Jag har däremot aldrig upplevt att det har varit någon dålig stämning. Jag tycker att kíllarna i GT är riktigt trevliga, och jag köpte även deras första album. I somras var jag med i samma lag som Micke Syd i Fångarna på Fortet, och för något år sedan snackade jag med MP. Per Gessle har man också sprungit på i olika musikrelaterade sammanhang genom åren. De är jätteschyssta killar. Sen har det ju förstås varit lite kul att retas lite i media någon gång… Men smågnabbas lite grann, det kan man ju göra med sina vänner.

Du har väl inte missat Offsides topplista över andra artister som fått till det med fotbollsklubbar?

Vi säger grattis till Max Tallberg, Kim Odelberg och Eric Karlsson som alla visste att rätt svar på tävlingsfrågan var Frida Wallberg. De vinner två biobiljetter till filmen. Den 20 januari är det premiär för Bleed for this. Filmen är

Vi sägger grattis till Anders Joelson, Conny Lavin och Henrik Mattsson som alla visste att Alex Ferguson blev engelsk mästare 13 gånger med Mancherster United. De vinner var sitt exemplar av Football Manager 2017.

Football Manager 2017

Vi säger grattis till Erik Tejeby, Martin Larsson och Kristoffer Gustafsson som alla visste att Stefan Schwarz sista klubb som spelare var Sunderland. De vinner var

Smygläsning

Livet från den ljusa sidan

Den första halvan av »Lars-Tommy« gjorde EM-succé i somras, analyserar Champions League-fotboll i TV och har återvänt till landslaget. Den andra halvan har gjort sitt bästa för att undvika rampljuset. Offside följde med Tommy Söderberg till ett ungdomshem på Visingsö för att förstå varför han är som han är.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera