Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

Why always him?

Per »Texas« Johansson?

Av: Henrik Ystén

»Jag tänker mig honom som en atlet från antiken. Statyn kommer att vara en blandning mellan klassisk och modern stil, i platina och färgat brons med ögon gjorda av ädelstenar.« Konstnären Livio Scarpella hade visionen klar när AC Milans Mario Balotelli hörde av sig för att beställa en staty av sig själv. Till tidningen Il Giornale di Brescia berättade Scarpella att han redan presenterat några förslag för spelaren: »Men Mario ville bli förevigad i en pose efter ett mål: med framträdande muskler och ett utryck som psykar motståndarna.«

Det kan ju förstås tyckas lite självupptaget att beställa en staty av sig själv. Men det är ändå Mario Balotelli vi pratar om, han har gjort underligare saker än så. Dessutom tycker  jag ändå inte att han slår sig in på förstaplatsen över egocentrerade fotbollsmän. Ta bara Gigi Becali som lät måla en kopia av Leonardo Da Vincis Nattvarden där Steaua Bukarest-presidenten själv fick rollen som Jesus Kristus. 
Men det hade givetvis varit betydligt roligare om någon annan än en spelare som kan dra på sig tröjan »Why Always Me?« hade beställt en staty över sig själv. Så jag började blicka mot Sverige och leka med tanken på fem mer osannolika – men betydlig mer önskvärda – statyer. Dessa hoppas jag få se förevigade under året som kommer… 

Patrik »Bagarn« Rosengren
Motivering:
I december kom boken (med titeln En ädel man), nu är det dags för statyn. 
Förslag: Allt annat än en skapelse i gotisk stil är otänkbart då den, och nu citerar jag Wikipedia, »utmärks av närmast skelettartade stenstrukturer«.
Namn på statyn: Sfinxen från Sölvesborg. 

Jörgen Lennartsson
Motivering:
SM-guld under sitt första år med Elfsborg borde rendera en belöning i staden som kastade bort åtta miljoner kronor på en ful Pinnochio-skulptur med namnet »Walking to Borås« för ett par år sedan.
Förslag: Naivistisk stil, med den levnadsglade tränarens passion för fotboll och glass (minns Orrenius reportage i Offside i nummer 7/2012) i fokus. 
Namn på statyn: St Jörgen och smaken.

Daniel Tjernström
Motivering:
Fråga vilken AIK:are som helst.
Förslag: Allt annat än barock still är gångbart eftersom den (och nu citerar jag Wikipedia igen) »kännetecknas av en särpräglad dramatik och storvulenhet«. Det gör inte »Tjerna«.
Namn på statyn: Tänkande torso.

Per »Texas« Johansson
Motivering:
Vänsterbackarnas främsta försvarare förtjänar en hyllning i Halmstad… eller Värnamo. Efter sina år som spelarkrönikör för Offside avslöjade han det mesta från den allsvenska vardagen: hur snål Petter Hansson var på den obligatoriska bjudmiddagen när proffskontraktet var signerat, hur Jonas Thern brukade fladdra med tre fingrar i luften på träningarna för att påminna om sitt VM-brons samt hur en uppvärmande avbytare sköter sina behov (genom att låtsasstretcha ljumsken vid kortlinjen, glipa på shortskanten och i smyg släppa efter).
Förslag: Antik grekisk, där de svallande lockarna får löpa fritt. 
Namn på statyn: Maneken Pis

Tobias Grahn
Motivering:
Det hade varit skönt om någonting som hade med Grahn att göra blev kvar på samma plats. 
Förslag: Modernistisk, abstrakt.
Namn på statyn: Hemkomst.

Den 1 mars är det biopremiär för Logan där Hugh Jackman återkommer i rollen som Wolverine och Patrick Stewart som Professor X.

 I en nära framtid måste Logan och Professor Charles Xaiver tillsammans kämpa för överlevnad i

Vi säger grattis till Max Tallberg, Kim Odelberg och Eric Karlsson som alla visste att rätt svar på tävlingsfrågan var Frida Wallberg. De vinner två biobiljetter till filmen. Den 20 januari är det premiär för Bleed for this. Filmen är

Vi sägger grattis till Anders Joelson, Conny Lavin och Henrik Mattsson som alla visste att Alex Ferguson blev engelsk mästare 13 gånger med Mancherster United. De vinner var sitt exemplar av Football Manager 2017.

Football Manager 2017

Smygläsning

Livet från den ljusa sidan

Den första halvan av »Lars-Tommy« gjorde EM-succé i somras, analyserar Champions League-fotboll i TV och har återvänt till landslaget. Den andra halvan har gjort sitt bästa för att undvika rampljuset. Offside följde med Tommy Söderberg till ett ungdomshem på Visingsö för att förstå varför han är som han är.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera