Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

Why always him?

Per »Texas« Johansson?

Av: Henrik Ystén

»Jag tänker mig honom som en atlet från antiken. Statyn kommer att vara en blandning mellan klassisk och modern stil, i platina och färgat brons med ögon gjorda av ädelstenar.« Konstnären Livio Scarpella hade visionen klar när AC Milans Mario Balotelli hörde av sig för att beställa en staty av sig själv. Till tidningen Il Giornale di Brescia berättade Scarpella att han redan presenterat några förslag för spelaren: »Men Mario ville bli förevigad i en pose efter ett mål: med framträdande muskler och ett utryck som psykar motståndarna.«

Det kan ju förstås tyckas lite självupptaget att beställa en staty av sig själv. Men det är ändå Mario Balotelli vi pratar om, han har gjort underligare saker än så. Dessutom tycker  jag ändå inte att han slår sig in på förstaplatsen över egocentrerade fotbollsmän. Ta bara Gigi Becali som lät måla en kopia av Leonardo Da Vincis Nattvarden där Steaua Bukarest-presidenten själv fick rollen som Jesus Kristus. 
Men det hade givetvis varit betydligt roligare om någon annan än en spelare som kan dra på sig tröjan »Why Always Me?« hade beställt en staty över sig själv. Så jag började blicka mot Sverige och leka med tanken på fem mer osannolika – men betydlig mer önskvärda – statyer. Dessa hoppas jag få se förevigade under året som kommer… 

Patrik »Bagarn« Rosengren
Motivering:
I december kom boken (med titeln En ädel man), nu är det dags för statyn. 
Förslag: Allt annat än en skapelse i gotisk stil är otänkbart då den, och nu citerar jag Wikipedia, »utmärks av närmast skelettartade stenstrukturer«.
Namn på statyn: Sfinxen från Sölvesborg. 

Jörgen Lennartsson
Motivering:
SM-guld under sitt första år med Elfsborg borde rendera en belöning i staden som kastade bort åtta miljoner kronor på en ful Pinnochio-skulptur med namnet »Walking to Borås« för ett par år sedan.
Förslag: Naivistisk stil, med den levnadsglade tränarens passion för fotboll och glass (minns Orrenius reportage i Offside i nummer 7/2012) i fokus. 
Namn på statyn: St Jörgen och smaken.

Daniel Tjernström
Motivering:
Fråga vilken AIK:are som helst.
Förslag: Allt annat än barock still är gångbart eftersom den (och nu citerar jag Wikipedia igen) »kännetecknas av en särpräglad dramatik och storvulenhet«. Det gör inte »Tjerna«.
Namn på statyn: Tänkande torso.

Per »Texas« Johansson
Motivering:
Vänsterbackarnas främsta försvarare förtjänar en hyllning i Halmstad… eller Värnamo. Efter sina år som spelarkrönikör för Offside avslöjade han det mesta från den allsvenska vardagen: hur snål Petter Hansson var på den obligatoriska bjudmiddagen när proffskontraktet var signerat, hur Jonas Thern brukade fladdra med tre fingrar i luften på träningarna för att påminna om sitt VM-brons samt hur en uppvärmande avbytare sköter sina behov (genom att låtsasstretcha ljumsken vid kortlinjen, glipa på shortskanten och i smyg släppa efter).
Förslag: Antik grekisk, där de svallande lockarna får löpa fritt. 
Namn på statyn: Maneken Pis

Tobias Grahn
Motivering:
Det hade varit skönt om någonting som hade med Grahn att göra blev kvar på samma plats. 
Förslag: Modernistisk, abstrakt.
Namn på statyn: Hemkomst.

I sin nya bok Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll skriver Olof Lundh om sina erfarenheter från de 20 år han har bevakat fotboll, och då kanske framförallt om vad som sker utanför linjerna. Han skriver bl a om turerna kring den

Den 29 juli är Matt Damon tillbaka i rollen som Jason Bourne. Medverkar i filmen gör också bl a Alicia Vikander och Tommy Lee Jones. 

Skicka din adress och svaret på frågan nedan till tavling

Vi säger grattis till Tomas Stark, Gunnar Käll och Patrik Edman som alla visste att Grimsby kallas för The Mariners. De vinner två biobiljetter var till Grimsby. Grimsby med Sacha Baron Cohen och Mark Strong i huvudrollerna handlar om en MI6-

Smygläsning

Förbundskapten utan land

För 20 år sedan flydde Albert Bunjaki från Kosovo till Sverige för att rädda sitt liv. I dag är han tillbaka i sitt hemland för att försöka bygga ett landslag. Men han har inga matchtröjor och inga pengar, och laget får inte ens spela vänskapsmatcher.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera