Alla får pokal

Tävlingsförbud upp till tolv års ålder, skrotade toppsatsningar i viktiga distrikt och ett Elitläger som inte längre får kallas så. 2017 började svensk fotboll lägga om kursen för att fostra framtidens landslagsspelare. Men går det att skapa vinnare om ingen får vinna?

Råkyla i luften, frost på ingång. Marsmörkret ligger kompakt över Hisingen och bryts bara hjälpligt av det smutsgula skenet från strålkastarna som reser sig runt konstgräsytorna vid området Slättadamm. BK Häckens 12-åringar verkar inte notera vare sig kyla eller mörker där de flänger runt på en liten plan, avgränsad av två småmål i varsin ända. Det är träning på snabba förflyttningar, på att ständigt söka nya positioner och på att minimera antalet tillslag på bollen innan den lämnas vidare till lagkamraten.

Annons

Ledaren Daniel Adler manar på:

– Bra, Leon! Tillbaka nu! Sova får ni göra när ni kommer hem!

Slättadamms idrottsplats utgör högkvarteret för BK Häckens verksamhet för barn och ungdomar. Huvudfokus är att locka så många barn som möjligt. Mål två är att ragga tillräckligt många föräldrar för att klara av att hantera lagen.

– Vi tänker bara bredd upp till 15 år, säger Adler. Så är det inte två kilometer åt det hållet.

Han pekar åt nordost. På Gothia Park Academy, Häckens moderna träningsanläggning, råder total elitsatsning. Om sisådär två år kommer killarna som springer runt på Slättadamms IP att få besked om de håller måttet.

– Det kan vara tuffa samtal, medger Adler. Men det är ju långt dit …

Faktum är att avståndet antagligen är längre än det har varit för någon generation…

Den här artikeln är låst. Lås upp och läs vidare!

Starta din prenumeration!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

Har du inlogg?

Prenumererar du med faktura?

Aktiver din inloggning!