»Drygt 50 procent på lägret blir elitspelare«

Forskare talar om sen specialisering och distrikt skrotar ­elitsatsningar. Claes Eriksson, spelarutbildningsansvarig på ­förbundet, anser inte att detta är tecken på att den mjuka linjen härskar i svensk fotboll.

Numera får ingen under 13 år vinna en serie eller cup. Vad säger fotbollshjärtat?

Annons

– Att det är tråkigt att en sådan åtgärd behövs, men att jag förstår den. Anledningen är alla de tröstlösa samtal om resultathets med föräldrar och ledare som förts i många år.

Regeln innebär att du, som ansvarig för Elitläger och ungdomslandslag, snart stöter på 15-åringar utan samma erfarenhet av cupspel som tidigare generationer. Påverkar det ditt arbete?

– Regeln omfattar barn, och när spelarna blir 13 har de fortfarande en tid som ungdomar att förbereda sig för vad som komma skall.

Att Halland och Skåne inte skickar dist­riktslag till förbundets elitläger i sommar måste ändå påverka din vardag lite mer. 

– Ja, det är tråkigt. Framför allt för de spelare från distrikten som inte får delta. Skåne och Halland separerar en del av fotbolls­familjen, det beklagar jag.

Distrikten väljer istället att fokusera på ledarutbildningar. Förstår du dem?

– Utbildning av ledare är viktigt, men det är också viktigt att ge de unga som nått längst i utvecklingen stimulans i form av ett läger. Vi bär alla ett ansvar för att fostra de bästa spelarna vi kan, och det ansvaret kan man inte bara skjuta över på andra.

Men nu anser ju distrikten inte att lägren fostrar de bästa. De ser det bara som en meningslös utslagning eftersom de som åker till Halmstad ändå inte blir elitspelare…

Den här artikeln är låst. Lås upp och läs vidare!

Starta din prenumeration!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

Har du inlogg?

Prenumererar du med faktura?

Aktiver din inloggning!