Den vite ­mannens klubb

Ett SM-guld de senaste 20 åren, en förlorad identitet och en tvångsförsäljning av Kamratgården. När IFK Göteborg i våras valde Frank Andersson till ny ordförande var situationen akut. Offside följde honom under säsongen.

Det är den 7 mars 2016 och IFK Göteborg håller sitt 111:e årsmöte. De drygt 630 närvarande medlemmarna innebär att detta är det mest besökta årsmötet i föreningens historia.

Annons

På podiet sitter kvällens mötesordförande, det före detta moderata kommunalrådet Jan Hallberg, och svingar klubban som om hans liv hängde på det. Han vet att vad som helst kan hända, att mycket står på spel. Åtminstone klubbens framtid.

Det är lugnt i salen när sportchefen Mats Gren berättar om fotbollsverksamheten. Och det är hyfsat sansat när kassören Ulf Ivarsson berättar om ekonomin – i huvudsak handlar det om att kostnaderna har varit för höga och intäkterna för små inom varje område. Man poängterar än en gång att beslutet att sälja Kamratgården föregående år, klubbens hjärta, var nödvändigt för att rädda ekonomin.

Det är när debatten släpps fri som många medlemmar tappar behärskningen. Nästan alla talare ifrågasätter styrelsens kompetens och de beslut den tagit de senaste åren. En talare säger att sittande styrelse »visat prov på oskicklig förvaltning«, vilket på mötessvenska betyder att styrelsen är totalt värdelös.

Frågan om styrelsen ska få ansvarsfrihet kommer upp och kraven på att byta ut hela styrelsen får högljutt stöd från en majoritet av medlemmarna.

Mitt i lokalen sitter Kent Olsson från valberedningen. Inför kvällen har han tränat in ett tal som han tänkt hålla om ropen på styrelsens avgång skulle bli för höga och om frågan om ansvarsfrihet skulle lyftas. Som tidigare ordförande i IFK Göteborg vet han att om mötet säger ja till det kan klubben hamna i ett kaos som kan vara svårt att ta sig ur.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?