Den vite ­mannens klubb

Ett SM-guld de senaste 20 åren, en förlorad identitet och en tvångsförsäljning av Kamratgården. När IFK Göteborg i våras valde Frank Andersson till ny ordförande var situationen akut. Offside följde honom under säsongen.

Det är den 7 mars 2016 och IFK Göteborg håller sitt 111:e årsmöte. De drygt 630 närvarande medlemmarna innebär att detta är det mest besökta årsmötet i föreningens historia.

Annons

På podiet sitter kvällens mötesordförande, det före detta moderata kommunalrådet Jan Hallberg, och svingar klubban som om hans liv hängde på det. Han vet att vad som helst kan hända, att mycket står på spel. Åtminstone klubbens framtid.

Det är lugnt i salen när sportchefen Mats Gren berättar om fotbollsverksamheten. Och det är hyfsat sansat när kassören Ulf Ivarsson berättar om ekonomin – i huvudsak handlar det om att kostnaderna har varit för höga och intäkterna för små inom varje område. Man poängterar än en gång att beslutet att sälja Kamratgården föregående år, klubbens hjärta, var nödvändigt för att rädda ekonomin.

Det är när debatten släpps fri som många medlemmar tappar behärskningen. Nästan alla talare ifrågasätter styrelsens kompetens och de beslut den tagit de senaste åren. En talare säger att sittande styrelse »visat prov på oskicklig förvaltning«, vilket på mötessvenska betyder att styrelsen är totalt värdelös.

Frågan om styrelsen ska få ansvarsfrihet kommer upp och kraven på att byta ut hela styrelsen får högljutt stöd från en majoritet av medlemmarna.

Mitt i lokalen sitter Kent Olsson från valberedningen. Inför kvällen har han tränat in ett tal som han tänkt hålla om ropen på styrelsens avgång skulle bli för höga och om frågan om ansvarsfrihet skulle lyftas. Som tidigare ordförande i IFK Göteborg vet han att om mötet säger ja till det kan klubben hamna i ett kaos som kan vara svårt att ta sig ur.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?