Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

Ingenjören som aldrig får bygga i ro

Han kallas »ingenjören« för sin förmåga att bygga vinnande lag. En lynnig president förpassade honom till en annan där han mot alla odds gör succé . På lördag möter Manuel Pellegrini laget han skulle uträttat stordåd med.

Sommaren 2009 säkrade Barcelona trippeln och Real Madrid stod plötsligt i skuggan av sin ärkerival. Reals starke man Florentino Perez återvände till sin presidentpost och en ny storsatsning utlovades. Mannen som valdes för att leda bygget blev Villarreals succétränare Manuel Pellegrini.

På Pellegrinis inrådan värvades bland andra Cristiano Ronaldo, Karim Benzema och Xabi Alonso. Däremot tvingades han släppa Wesley Sneijder och Arjen Robben mot sin vilja. Totalt spenderades omkring två miljarder på värvningar under en sommar. Med de osannolika summorna följde förväntningarna.

Trots att Cristiano Ronaldo var borta stora delar av säsongen nådde Pellegrini en rekordnotering  i La Liga för Real Madrid: 96 poäng. Det var bara ett problem – Barcelona tog tre poäng fler. Pellegrini gick titellös och när chansen att värva José Mourinho dök upp under sommaren slog Perez till.

Beslutet var kontroversiellt. För ovanlighetens skull ställde sig flera av Real Madrids kräsna supportrar bakom sin sparkade manager och spelargruppen uttryckt sitt fulla stöd för Pellegrini. Som den diplomat chilenaren är höll han färgen. Först några månader senare pratade han ut i radiokanalen Cadena Ser: »Jag kom till klubben med stora förhoppningar och stolthet. Men det blev flera missförstånd. Jag hade gärna behållit Sneijder och Robben, som var två viktiga spelare för mig. Jag saknade en debatt kring sportsliga frågar där även tränaren fick säga sitt.«

Men tåget hade inte gått för den 57-årige Pellegrini. I Andalusien sökte nya Málaga-ägaren shejk Al-Thani en stark ledare att bygga sitt projekt kring. I november 2010 presenterades Manuel Pellegrini som ny manager för Málaga.

Succén som har följt har knappast gått någon förbi. Under sin första hela säsong i Málaga, 2011/2012, nådde han en rekordnotering även med Málaga. 58 poäng innebar en fjärdeplats och i februari nästa år spelar Málaga Champions League-åttondelsfinal mot Porto i en turnering de aldrig tidigare deltagit i. Än en gång har ingenjören gjort skäl för sitt namn. Uteblivna löner och oväntade spelarförsälningar under en nyckfull ägare hade splittrat de flesta färska lagbyggen. Men i Málaga framhäver spelarna vecka ut och in för lokaltidningen Diario Sur den fina sammanhållningen i laget som driver dem framåt.

På lördag kväll möter Pellegrini sitt gamla lag. Ett lag som delvis är hans eget, som i fjol bröt Barcelonas dominans där Cristiano Ronaldo och Karim Benzema slutade topp-5 i La Ligas skytteliga och Xabi Alonso ansågs vara en av ligans bästa mittfältare.

Real Madrids skrala resultat på sistone har fått många att ifrågasätta den hetlevrade José Mourinho. På andra sidan står Maunel Pellegrini lugnt när hela havet stormar runt Málaga. Han vet att hans bygge ännu håller.

Avspark: Lördag, kl 20:00, Rosaleda, Málaga
TV: CMore Sport

I sin nya bok Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll skriver Olof Lundh om sina erfarenheter från de 20 år han har bevakat fotboll, och då kanske framförallt om vad som sker utanför linjerna. Han skriver bl a om turerna kring den

Den 29 juli är Matt Damon tillbaka i rollen som Jason Bourne. Medverkar i filmen gör också bl a Alicia Vikander och Tommy Lee Jones. 

Skicka din adress och svaret på frågan nedan till tavling

Vi säger grattis till Tomas Stark, Gunnar Käll och Patrik Edman som alla visste att Grimsby kallas för The Mariners. De vinner två biobiljetter var till Grimsby. Grimsby med Sacha Baron Cohen och Mark Strong i huvudrollerna handlar om en MI6-

Smygläsning

Förbundskapten utan land

För 20 år sedan flydde Albert Bunjaki från Kosovo till Sverige för att rädda sitt liv. I dag är han tillbaka i sitt hemland för att försöka bygga ett landslag. Men han har inga matchtröjor och inga pengar, och laget får inte ens spela vänskapsmatcher.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera