Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

Ingenjören som aldrig får bygga i ro

Han kallas »ingenjören« för sin förmåga att bygga vinnande lag. En lynnig president förpassade honom till en annan där han mot alla odds gör succé . På lördag möter Manuel Pellegrini laget han skulle uträttat stordåd med.

Sommaren 2009 säkrade Barcelona trippeln och Real Madrid stod plötsligt i skuggan av sin ärkerival. Reals starke man Florentino Perez återvände till sin presidentpost och en ny storsatsning utlovades. Mannen som valdes för att leda bygget blev Villarreals succétränare Manuel Pellegrini.

På Pellegrinis inrådan värvades bland andra Cristiano Ronaldo, Karim Benzema och Xabi Alonso. Däremot tvingades han släppa Wesley Sneijder och Arjen Robben mot sin vilja. Totalt spenderades omkring två miljarder på värvningar under en sommar. Med de osannolika summorna följde förväntningarna.

Trots att Cristiano Ronaldo var borta stora delar av säsongen nådde Pellegrini en rekordnotering  i La Liga för Real Madrid: 96 poäng. Det var bara ett problem – Barcelona tog tre poäng fler. Pellegrini gick titellös och när chansen att värva José Mourinho dök upp under sommaren slog Perez till.

Beslutet var kontroversiellt. För ovanlighetens skull ställde sig flera av Real Madrids kräsna supportrar bakom sin sparkade manager och spelargruppen uttryckt sitt fulla stöd för Pellegrini. Som den diplomat chilenaren är höll han färgen. Först några månader senare pratade han ut i radiokanalen Cadena Ser: »Jag kom till klubben med stora förhoppningar och stolthet. Men det blev flera missförstånd. Jag hade gärna behållit Sneijder och Robben, som var två viktiga spelare för mig. Jag saknade en debatt kring sportsliga frågar där även tränaren fick säga sitt.«

Men tåget hade inte gått för den 57-årige Pellegrini. I Andalusien sökte nya Málaga-ägaren shejk Al-Thani en stark ledare att bygga sitt projekt kring. I november 2010 presenterades Manuel Pellegrini som ny manager för Málaga.

Succén som har följt har knappast gått någon förbi. Under sin första hela säsong i Málaga, 2011/2012, nådde han en rekordnotering även med Málaga. 58 poäng innebar en fjärdeplats och i februari nästa år spelar Málaga Champions League-åttondelsfinal mot Porto i en turnering de aldrig tidigare deltagit i. Än en gång har ingenjören gjort skäl för sitt namn. Uteblivna löner och oväntade spelarförsälningar under en nyckfull ägare hade splittrat de flesta färska lagbyggen. Men i Málaga framhäver spelarna vecka ut och in för lokaltidningen Diario Sur den fina sammanhållningen i laget som driver dem framåt.

På lördag kväll möter Pellegrini sitt gamla lag. Ett lag som delvis är hans eget, som i fjol bröt Barcelonas dominans där Cristiano Ronaldo och Karim Benzema slutade topp-5 i La Ligas skytteliga och Xabi Alonso ansågs vara en av ligans bästa mittfältare.

Real Madrids skrala resultat på sistone har fått många att ifrågasätta den hetlevrade José Mourinho. På andra sidan står Maunel Pellegrini lugnt när hela havet stormar runt Málaga. Han vet att hans bygge ännu håller.

Avspark: Lördag, kl 20:00, Rosaleda, Málaga
TV: CMore Sport

Vi säger grattis till Max Tallberg, Kim Odelberg och Eric Karlsson som alla visste att rätt svar på tävlingsfrågan var Frida Wallberg. De vinner två biobiljetter till filmen. Den 20 januari är det premiär för Bleed for this. Filmen är

Vi sägger grattis till Anders Joelson, Conny Lavin och Henrik Mattsson som alla visste att Alex Ferguson blev engelsk mästare 13 gånger med Mancherster United. De vinner var sitt exemplar av Football Manager 2017.

Football Manager 2017

Vi säger grattis till Erik Tejeby, Martin Larsson och Kristoffer Gustafsson som alla visste att Stefan Schwarz sista klubb som spelare var Sunderland. De vinner var

Smygläsning

Livet från den ljusa sidan

Den första halvan av »Lars-Tommy« gjorde EM-succé i somras, analyserar Champions League-fotboll i TV och har återvänt till landslaget. Den andra halvan har gjort sitt bästa för att undvika rampljuset. Offside följde med Tommy Söderberg till ett ungdomshem på Visingsö för att förstå varför han är som han är.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera