Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

Därför gör AIK rätt

FOTO: NIKLAS LARSSON

Tidigare i vintras kunde vi läsa om att Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg ville skapa opinion för att formellt öppna upp för en förening att kunna ha två lag i seriesystemet. Syftet med det är att skapa en plattform där klubbar kan placera sina talanger för utveckling. Helsingborg har under vintern även visat intresse för att eventuellt ta över driften av Ramlösa Södra FF:s verksamhet.

För ganska exakt en vecka sedan upplystes vi om att AIK inte kommer att ha något framtida samarbete med en klubb i lägre divisioner likt de nedlagda projekten Väsby och Akropolis. Skälet bakom beslutet är ekonomiskt. Björn Wesström som är chefsscout menar att satsningarna har kostat mer än vad de har smakat. AIK förväntas att spara en miljon kronor om året genom att istället låna ut spelare till flera olika klubbar.

Det finns väldigt många olika åsikter att se på hur klubbarna bäst utnyttjar sina resurser för att få fram talanger. I denna krönika försöker jag att belysa saken från ett ekonomiskt perspektiv.

Det finns ett ekonomiskt problem med att driva två seniorlag. Eller som i AIK:s fall vara med och finansiera det andra lagets verksamhet. Det är nämligen i stort sätt bara det ena laget som genererar kommersiella intäkter. Det andra laget behöver därmed ekonomiskt stöd för att kunna tillmötesgå de sportsliga kraven som det första laget dikterar. Man måste därför ställa sig frågan om det är värt det?

För lite drygt ett år sedan lade Hammarby Fotboll ner sitt projekt Hammarby Talang Fotbollsförening (HTFF) vilken som högst hade spelat i division 1. Syftet med denna verksamhet var att skapa en brygga som gav en mjukare övergång av spelare mellan juniorlaget och A-laget.  Man ville också kunna värva unga förmågor och placera dessa för tillväxt i HTFF. Erfarenhet av tävlingsspel på seniornivå förväntades utveckla talangerna och göra dem redo för A-laget.

Jag blev nyfiken och började räkna på hur stor kostnaden blev för de talanger som hade slussats in till A -laget den vägen. Projektet som hade varat i tio säsonger hade 103 olika spelare som hade representerat HTFF i seriespelet. 24 av dessa hade lyckats ta sig till Hammarbys A-lag och fått spela en match från start. Med en kostnad på 30 miljoner kronor över de tio åren skulle det innebära att varje talang som har flyttats upp från talangföreningen och fått starta i A-laget har kostat 1.25 miljoner kronor. Det är alltså utbildningskostnaden för spelaren under den relativt korta tid som han tränades och spelade i HTFF. Låter det mycket? Anledningen är att merparten av kostnaden uppstår i och med att 77 procent av spelarna aldrig blev något.

Den stora frågan är naturligtvis om pengarna hade kunnat användas bättre?
För 1.25 miljoner kronor kan man köpa talang på marknaden. Från en annan klubb som själva har finansierat de spelare som inte håller måttet för uppdrag högre upp i näringskedjan. Men det förutsätter att man klarar av att scouta dessa spelare. Felrekryteringar ökar kostnaden för de spelare som lyckas. Pengarna kan också användas till att förstärka utbildningen för föreningens yngre spelare. Rekrytera och utbilda duktiga instruktörer.

Skulle Helsingborg lyckas att driva igenom en möjlighet för svenska elitföreningar att ha två lag i seriesystemet så tror jag inte att det skulle bli någon revolution. Väldigt få, om någon skulle bedriva en sådan verksamhet. Jag tror också att AIK och Björn Wesström har gjort sin läxa väl. Att deras beräkning om en sparad miljon är korrekt. Däremot blir miljonen ganska fort värdelös om den används på fel saker.

Den 24 februari är det biopremiär för Grimsby med Sacha Baron Cohen och Mark Strong. En MI6-agent på flykt och anklagad för ett brott han inte begått har inget annat val än ta hjälp av sin fotbollsgalne bror. 

Skicka ditt svar på frågan

Den 12 februari är Derek Zoolander tillbaka på catwalken i Zoolander 2. 

Svara på frågan nedan och skicka ditt svar till 

Här är vinnarna i Steve Jobs-tävlingen