Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

Därför hamnade Bangura i Elfsborg

Foto: PETER Claesson MONEY TALKS. Kristofer Vogel har räknat ut varför Mohamed Bangura hamnade i Elfsborg.

Under den förra veckan möttes vi av en sensationell spelaraffär. Elfsborg hade skrivit ett spektakulärt lånekontrakt med Mohamed Bangura. Det har spekulerats om olika kostnaden för affären och ifall externa finansiärer har varit inblandade. Sanningen är dock den att ytterst få vet de exakta detaljerna. Däremot går det att göra en ekonomisk analys av affären och på sätt komma fram till vad som kan tänkas vara rimligt.

Det finns en del bakgrundfakta som man bör ta hänsyn till. Tidigare i vintras sålde Elfsborg Oscar Hiljemarks kontrakt för vad som sägs ha varit ungefär 2 miljoner Euro. Historien har lärt oss att Elfsborg återinvesterar i stort sätt alla pengar i nya spelarkontrakt. Sedan 2007 har klubben sålt spelarkontrakt för ungefär 100 miljoner kronor och har köpt nya för 70 miljoner kronor. Utöver det tillkommer åtskilliga miljoner i sign-on bonusar.

Det är därmed ingen överraskning att Elfsborg även denna gång presenterar ett etablerat namn. Den stora skillnaden mot tidigare säsonger är att det denna gång rör sig om ett lånekontrakt. Det kan förklaras med att den potentiella ekonomiska belöningen mycket högre denna gång. Som svenska mästare kommer Elfsborg att gå in i den andra kvalomgången till Champions League där man lottas mot ett lag från ett lågt rankat land. I den tredje omgången kommer man att ställas mot något svårare motstånd. Går man vidare från denna matchserie så kommer man till play-off matchen där lagen slåss om en plats i gruppspelet i Champions League. Under den idag pågående säsongen gav denna kvalifikationsnivå en ersättning från Uefa på 2.1 miljoner Euro. Segraren i play-off går vidare till gruppspelet i Champions League och vinner 8.5 miljoner Euro. Förloraren får spela i Europa League där man garanteras 1.3 miljoner Euro.

Med hjälp av denna information har jag byggt en enklare beslutsmodell (ovan) med två alternativ. Ett är att inte förstärka truppen utan satsa med befintlig trupp och exponeras mot en viss sannolikhet att avancera i cupspelet. Det andra alternativet är att investera 1 miljon Euro och förbättra sina odds i tävlingen. Figuren visar av mig skattade sannolikheter för respektive alternativ. Den visar också den ekonomiska belöning som man kan vinna i varje omgång. I investeringsalternativet ökar sannolikheten att avancera från den andra kvalomgången från 0.85 till 0.90. I den tredje rundan från 0.5 till 0.65 och sannolikheten att vinna play-off omgången är fortfarande liten men har ökat från 0.1 till 0.2. Genom att multiplicera sannolikheterna med den förväntade belöningen så får man sedan fram ett nuvärde av den förväntade belöningen. Modellen säger att investeringsalternativet ger högst förväntad belöning, 1,831,400 Euro.

Det stora problemet är naturligtvis att hitta en spelare som kan göra skillnad och vars kontraktskostnad inte överstiger en miljon Euro. De spelare som kan göra skillnad är inte heller sällan anfallare. Men saken är den att man för en miljon Euro inte kan rekrytera någon väldokumenterad anfallsstjärna på ett flerårskontrakt. Det är för lite pengar. Ett lånekontrakt kan därför vara ett alternativ om spelaren är tillräckligt bra. Så om Elfsborg bedömer att Bangura ensam kan förbättra klubbens chanser så som jag har skattat dessa i modellen så har klubben incitament att investera upp till en miljon Euro i ett lånekontrakt. Men modellen visar också att sannolikheten att bli helt lottlös trots allt är förhållandevis stor. Belöningen aktiveras först i samband med en vinst i den tredje kvalomgången. Ett misslyckande innebär att Elfsborg förlorar det investerade beloppet. Därför har klubben också incitament att försöka hitta någon att dela riskerna med och då även en del av den potentiella belöningen.

I sin nya bok Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll skriver Olof Lundh om sina erfarenheter från de 20 år han har bevakat fotboll, och då kanske framförallt om vad som sker utanför linjerna. Han skriver bl a om turerna kring den

Den 29 juli är Matt Damon tillbaka i rollen som Jason Bourne. Medverkar i filmen gör också bl a Alicia Vikander och Tommy Lee Jones. 

Skicka din adress och svaret på frågan nedan till tavling

Vi säger grattis till Tomas Stark, Gunnar Käll och Patrik Edman som alla visste att Grimsby kallas för The Mariners. De vinner två biobiljetter var till Grimsby. Grimsby med Sacha Baron Cohen och Mark Strong i huvudrollerna handlar om en MI6-

Smygläsning

Förbundskapten utan land

För 20 år sedan flydde Albert Bunjaki från Kosovo till Sverige för att rädda sitt liv. I dag är han tillbaka i sitt hemland för att försöka bygga ett landslag. Men han har inga matchtröjor och inga pengar, och laget får inte ens spela vänskapsmatcher.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera