Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

Offside #4 2016

I årets fjärde nummer av Offside bjuds du med på två händelserika resor med EM i fokus. Med utgångspunkt från Borås bilar vi till Frankrike med ett grabbgäng som bryr sig mer om Elfsborg än om landslaget men som är sugna på den svenska partystämningen. Johan Orrenius är lika nyfiken. Lever de blågula fansen upp till ryktet som en stormakt på läktarna? Eller är nidbilden av en behornad, skrålande man utan koll på läktarkultur mer sann? I jakten på svaret går resan i full fart från gatufester i Paris, campingliv i Saint-Nazaire till tjusiga middagar på det svenska konsulatet i Nice.

Samma tempo möts du av i vårt andra långa reportage om mästerskapet. Anders Bengtsson håller sig inom de svenska gränserna men väljer bort blågult den här gången. I Sverige bor en halv miljon människor med rötterna i någon av de andra 23 deltagande nationerna. Vad betyder EM för dem? Vi hänger med kroater på Hisingen, turkar i Fittja och engelsmän i Malmö för att få en bild av vad som skiljer och förenar. På köpet får vi inte bara funderingar om identiteter och en massa fotbollskänslor – vi stöter också på ett antal fascinerande levnadsöden.

I numrets tredje längre text tecknar vi ett porträtt på en av Allsvenskans riktiga kändisar. Kevin Walker må vara lagkapten i Djurgården men är för en stor del av befolkningen mer bekant som »Idol-Kevin« – killen som vann landets största talangshow för tre år sedan. Walker berättar ingående om hur var att förena fotbollen med det hysteriska kändislivet under Idol-tiden. Vi får även veta om hans mörkare stunder: Om hot i hemmet, den gamla konflikten med förbundet och om sjukdomen som kunde kostat honom livet.

Som vanligt får du även ett antal ingående intervjuer. I det här numret med bland andra Pia Sundhage, Jonny Rödlund, Erik Israelsson, Stina Blackstenius och Kasper Schmeichel.

Dessutom: Ett stort paket om silly season! När transferfönstret står på vid gavel blir det inte bara korsdrag på spelarmarknaden. Även på landets tidningsredaktioner kan det storma. Sportbladets förre reporter Oskar Månsson försöker reda ut hur medielogiken egentligen fungerar i sillytider. Vi kollar också med ett par spelarfruar om hur deras liv har påverkats av fotbollens nyckfulla transfertillvaro. 

Sist men inte minst uppmärksammar vi Peter Widings fotokonst. Av anledningar som vi aldrig kommer att förlika oss med valde Peter att avsluta sitt liv den 29 maj. Peter var vår bildredaktör och förstefotograf under 15 år. Hans betydelse för Offside går inte att överskatta. För att minnas en kär vän och en unik fotograf har vi valt ut några av bilderna som vi gillar mest, men också sådana som vi vet att Peter var extra stolt över.