Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

De är bäst – just nu

FOTO: Linus Meyer

Med fem segrar på sju matcher har Mjällby AIF bäst form av de allsvenska lagen. Offside frågade klubbens tränare, Anders Torstensson, om laget hittat toppformen för tidigt.

Grattis till första platsen i försäsongstabellen.
– Tack. Att vi har gått bäst av alla lag förvånar mig. Vi har gjort det bra resultatmässigt, men man ska nog slänga in parametern att vi mött svagare lag än andra, i alla fall på pappret.
Ja, IFK Värnamo och estniska Nömme Kalju är inte några storlag direkt. Vilken kvalité håller ni egentligen?
– Det är lite ovisst i nuläget. För oss har motståndet varit på en lagom nivå eftersom jag har luftat hela truppen, för att alla ska få visa vad de kan. Samtidigt har vi inte fått någon ordentlig värdemätare. Mot Kalmar FF, enda allsvenska laget vi mött, gjorde vi vår sämsta insats.
Okej, men förutom den matchen har ni gått obesegrade. Vad är förklaringen?
– Vi har haft ett väldigt effektivt försvarsspel. Förra året kunde vi ha stora avstånd mellan backlinje och mittfält vilket motståndarna straffade oss för… Nu är vi mera kompakta som lag. Att vi gjort det bra kan vi se eftersom vi hållit nollan våra fyra senaste matcher.
Är du inte rädd att ni prickat in toppformen alldeles för tidigt? 
– Vi har inte släppt på träningen än och de äldre spelarna har muttrat lite över att vi körde för fullt under träningslägret på Cypern. Men nej, vi ska vara som bäst när Allsvenskan startar. Vägen dit, inklusive Svenska cupen, ser vi som förberedelser inför premiären. För oss är det serien och inte cupen som är viktigast. Föreningen har ett outtalat mål att spela i Allsvenskan 2014. 
Vad har ditt intåg som huvudtränare inneburit för resultaten hittills?
– Att jag är ny som tränare tror jag kan ha satt fart på laget under träningsmatcherna. Vi börjar med ett nytt vitt ark, där alla spelare måste bevisa sig för mig. Spelmässigt kommer nog det mesta vara sig likt, även om det skiljer en del på spelarsidan. Årets trupp saknar ju stjärnor som Moestafa El Kabir eller Erton Fejzullahu. Istället har vi fyllt på med killar från det U21-lag som spelade SM-final i fjol. Sedan har vi en del äldre spelare, som fick stå åt sidan på grund av konkurrensen förra året, som får viktigare roller nu. Hittills har både de yngre och de äldre visat att de håller klassen. Se på Marcus Pode! Han fick inte mycket speltid i fjol, men nu leder han den interna skytteligan.
När vi sammanfattar försäsongen, spelar resultaten verkligen någon roll? 
– Att skapa en vinnarkultur är viktigt eftersom segrar ger självförtroende. Spelarna vågar lita på sig själva och varandra ute på planen… Och det är ju härligt att vi lyckats bärga Mjällby AIF:s första internationella titel, i och med segern i träningsturneringen Finland.
 

Försäsongstabellen:
                                                        S    V     O   F       Poängsnitt
1. Mjällby AIF                      7     5      1   1       2,29
1. Åtvidabergs FF               7     5      1   1        2,29
1. BK Häcken                        7     5      1   1       2,29
4. Östers IF                             6     4      1   1       2,17
5. IFK Göteborg                   6     4      1   1       2,17
5. Kalmar FF                          6     4      1   1        2,17
7. Halmstads BK                 5     3      0   2       1,80
8. IFK Norrköping             4     1      3   0        1,50
9. IF Brommapojkarna   5     2       1   2        1,40
10. Djurgårdens IF            9     2       5   2        1,22
11. Gefle IF                           4    1        1   2        1,00
11. Malmö FF                       4    1        1   2        1,00
11. Helsingborgs IF          5    1        2   2        1,00
11. Syrianska FC                 4    1        1   2        1,00
15. AIK                                     4    0        3   1        0,75
16. IF Elfsborg                     7    1        1   5        0,57

Vi sägger grattis till Anders Joelson, Conny Lavin och Henrik Mattsson som alla visste att Alex Ferguson blev engelsk mästare 13 gånger med Mancherster United. De vinner var sitt exemplar av Football Manager 2017.

Football Manager 2017

Vi säger grattis till Erik Tejeby, Martin Larsson och Kristoffer Gustafsson som alla visste att Stefan Schwarz sista klubb som spelare var Sunderland. De vinner var

Vi säger grattis till Maciej Zietara, Daniel Bergman och Imtiaz Karim som alla visste att helvetet har nio kretsar i Dantes

Smygläsning

Mañana i Mariehamn

I hela sin karriär har han fått höra att han borde bli mer seriös. För Bobbie Friberg da Cruz har det varit viktigare att ha roligt. Så hur kul kan man ha som högerback på Åland?

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera