Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

Landslagets näste presschef?

Foto: Peter Widing

Svenska landslaget söker en ny presschef. Det går sådär. Expressens Daniel Kristoffersson avslöjade i går att TT:s rutinerade räv Henrik Skiöld fått frågan – men tackat nej. Därmed går landslagschefen Lasse Ricths jakt vidare.

Offside finner det ändå intressant att landslaget letar kandidater i fiendeland. Hundratals gånger har Richt stått på andra sidan grindarna och vaktat mediehundarna. Nu funderar han alltså på att släppa in en av dem i den gosiga förbundsvärmen. Aftonbladets Jennifer Wegerup skulle kunna ligga bra till, tack vare hennes goda relation med Zlatan Ibrahimovic. Då kan ju också SvFF köpa det så underhållande webb-tv-programmet »TV Z«. Men Zlatan har trots allt inte så många år kvar i landslaget, och vi gissar att landslagsledningen är ute efter kontinuitet.

Så – vilka tänkbara namn har vi att jobba med? Och hur attraktivt är jobbet?

Offside skickade ett gäng frågor till några av Sveriges tyngsta fotbollsjournalister för att höra hur de ser på saken. Till vår förvåning verkar samtliga sugna på jobbet. (Tyvärr kom aldrig några svar från Johanna Frändén. Kanske sitter hon just nu i tunga förhandlingar med förbundet).

FRÅGORNA

1. Vad säger du om du får frågan?

2. Vad skulle Zlatan säga om blev erbjuden jobbet?

3. Hur skulle landslaget förändras med dig som presschef?

4. Om du var Lasse Richt – vem skulle du headhunta?

5. Vem skulle du absolut inte rekrytera?

6. Tror du att de tidigare presscheferna har haft roligt på jobbet?

7. Vad tror du en presschef tjänar?

8. Själva tror vi att Ola Wenström hade klarat jobbet galant. Vad tror du?

ROBERT LAUL, AFTONBLADET
1.
– Jag hade tackat ja. Men jag tror att vi hade fått vänta till Zlatan slutar. Det hade varit en värdefull erfarenhet att bära med sig inom journalistiken framöver, jag hade gärna kört i två år (kval plus eventuellt mästerskap). Så varför inte från hösten 2014 och mot EM 2016?

2. – Ungefär samma sak som han sa när Marcus Allbäck skulle bli Hamréns andreman: »Jag vet inte om det är seriöst«.

3. – Jag har varit kritisk till hur landslaget skött den här biten tidigare, men under Erik Hamrén och Hans Hultman tycker jag faktiskt att det fungerade bra. Men jag hade krävt att samtliga spelare skulle vara tillgängliga för medierna varje dag under en landslagssamling. Lyckas de med det i Brasilien borde det gå i Sverige också.

4. – Aftonbladets tv-sportchef Tobias Wixtröm är ett kanonnamn. Eller Ola Wenström kanske? Han befinner sig i gränslandet mellan journalistiken och PR-maskineriet. Jag tror också att Patrick Ekwall och André Pops hade fixat det bra, de har liknande roller som Wenström.

5.Janne Josefsson.

6. – Nej, det har jag svårt att tro. Det måste vara ett av världens mest otacksamma jobb. Antingen får du skit av journalisterna eller så får du skit av förbundskaptenen som märker att spelarna gnyr. Att utföra sitt jobb perfekt innebär att de andra två lägren är halvnöjda eller småbesvikna.

7. – 60 000 i månaden? Hans Hultman hade kanske mer som var ett stort namn.

8. – Ja, se ovan.

PATRICK EKWALL, TV 4
1. – Att det hade varit trevligt och att det bara är att presentera ett bud som jag inte kan tacka nej till. Men när jag närmat mig Lasse Richt under åren, när vi skojat om det, har han bara sagt att han »inte har råd med mig.« 

2. – Han skulle säga att det inte spelar någon som helst roll eftersom han, av förklarliga skäl, själv bestämmer hur, vad och när han vill göra något. Och det är ändå alltid Richt som sköter Zlatans åtaganden med media i landslaget, inte presschefen. 

3. – Efter att ha jobbat med landslaget i över 20 år så har jag lite svårt att se att någon skulle kunna förändra landslaget. Just därför är det ett jobb som betraktas som »ett omöjligt uppdrag« av de flesta av oss som levt och jobbat med landslaget. Det går aldrig att göra alla lyckliga. Spelarna är på sitt sätt och vill styra själva, helst göra så lite media som möjligt. Och vill de göra mer så påverkas de av starka krafter i och runt landslaget som vill att de gör mindre. Dessutom är vi i media på vårt sätt, ständigt krävande, ständigt missnöjda. Däremot hade jag kanske försökt förändra landslagets på många sätt mossiga attityd till sociala medier och göra det till ett populärt lag som lever i tiden. När Englands landslag, som vi tycker är konservativt, har haft ett starkt Twitterkonto i flera år så hävdar folk på förbundet att de knappt vet vad Twitter är. Bara namnet »presschef« är ju en benämning som lever i det förgångna. I dag är media så mycket mer än »press«.

4. – Jag och kollegor har diskuterat det internt – eftersom rollen är av vikt för oss – och kommit fram till att det inte finns någon som är som klippt och skuren. Möjligt att Hans Hultman, med erfarenhet från 1994 och mycket jobb med Fifa/Uefa, var så perfekt det kunde bli. Henke Skiöld lät också bra, men möjligen lite för snäll, smart och ödmjuk för att ta skit från alla. Det behöver inte vara en journalist, även om erfarenheten är guld värd. Det kan lika gärna vara någon som är plockad från PR-världen. Men jag säger Lennart Ekdal, hårdhudad, fotboll i familjen – men då måste han jobba på söndagar ibland och där spricker det nog.  

5. – Andre Pops. För snäll.

6. – Inte alla. Definitiv inte Mats »Mulle« Olsson, han hade det inte lätt när han ville få Henke Larsson, »Bjärred« och några andra rutinerade att ställa upp för media. Det har säkert varit roligt stundtals för de flesta, men det är nog aldrig kul att ständigt ha någon runt omkring sig som inte är nöjd med ditt jobb, oavsett vad du gör. Och det syntes på Hultman mot slutet, att han inte alltid tyckte det var lattjo-lajban.

7. – Inte en blekaste aning. Bra, hoppas jag.

8. – Har Viasat köpt tjänsten? Annars hade han fixat det utmärkt även om Guds Son har ett temperament som är väl dolt. Och – om Richt hävdar att han inte har råd med mig, hur skulle han då ha råd med Ola?

JONAS DAHLQUIST, C MORE
1
. – Jag tackar nog ja, rent hypotetiskt. Det skulle vara väldigt intressant att få se landslaget och SvFF inifrån, och jobbet låter ju roligt. Och skitjobbigt. En bra kombination.

2. – Han vet nog knappt vem jag är. Jag har intervjuat honom ett par gånger, men han har inte haft någon större anledning att komma ihåg mig. Jag vill dock föra till något sorts protokoll att han alltid varit väldigt proffsig. Till och med tio minuter efter 3-2-förlusten mot England i EM ifjol.

3. – Spelarna hade säkert blivit lite förvånade över vad de skulle behöva göra. Jag hade försökt att göra varje intervju intressantare, för båda parter. Det hade förmodligen alla tjänat på. Jag for ju runt i England efter Premier League-spelare i fem-sex år, och när man lade ner lite tid på en idé och ett nischat ämne så hade man lättare att få OK från de pressansvariga där - som för övrigt är hundra gånger tuffare än SvFF:s.

4. – Richt och jag har faktiskt spelat i samma klubb, SUS IF, så det finns en smygkoppling där! Lasse har å andra sidan spelat i samtliga divisioner i det svenska seriesystemet, så det är fler som har den kopplingen. Jag skulle förstås ha headhuntat mig själv. Sen Joey Barton.

5. – Jag skulle kanske inte internrekrytera, det hade varit spännande med en »känd« värvning från andra sidan. Vill du ha ett namn så säger jag dock Johan Orrenius. Logistiskt hopplös, vad jag har hört.

6. – Det bör de ha haft! Det är ju ett serviceyrke, och då får man räkna med att alla vill ha det på sitt sätt. Är man skicklig så ser man till att alla tror att de får så också.

7. – Som en halvtaskig TV-reporter? Eller vad vet jag? Har de 60.000 i månaden? Jag hade nog krävt lite mer. Säger de 75.000 så skriver jag på.

8. – Ola är mycket duktig i största allmänhet. Jag förstår tanken och hade gillat det, men han har väl redan ett ganska bra jobb?

Vi säger grattis till Max Tallberg, Kim Odelberg och Eric Karlsson som alla visste att rätt svar på tävlingsfrågan var Frida Wallberg. De vinner två biobiljetter till filmen. Den 20 januari är det premiär för Bleed for this. Filmen är

Vi sägger grattis till Anders Joelson, Conny Lavin och Henrik Mattsson som alla visste att Alex Ferguson blev engelsk mästare 13 gånger med Mancherster United. De vinner var sitt exemplar av Football Manager 2017.

Football Manager 2017

Vi säger grattis till Erik Tejeby, Martin Larsson och Kristoffer Gustafsson som alla visste att Stefan Schwarz sista klubb som spelare var Sunderland. De vinner var

Smygläsning

Livet från den ljusa sidan

Den första halvan av »Lars-Tommy« gjorde EM-succé i somras, analyserar Champions League-fotboll i TV och har återvänt till landslaget. Den andra halvan har gjort sitt bästa för att undvika rampljuset. Offside följde med Tommy Söderberg till ett ungdomshem på Visingsö för att förstå varför han är som han är.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera