Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

»Svårt att inte se dem som ett hatobjekt«

FOTO: PETER WIDING

I kväll möter Bayern München Arsenal på Emirates Stadium. Offside ringde upp tyskarnas scout i Skandinavien, Björn Andersson, och frågade hur bra Bayern egentligen är.

Som scout för Bayern München, hur skulle du råda laget att spela i kväll om Jupp Heynckes ringde?
– I Champions League är det oerhört viktigt att »spela noll« som jag brukar säga, alltså att hålla tätt bakåt. Samtidigt ligger Arsenals svaghet i just backlinjen så därför skulle jag inte råda Bayern att spela defensivt. Jag skulle säga: »sätt press på deras försvar, hota längs backen och var noggranna bakåt«. Det låter kanske enkelt och klyschigt men jag tror att det är bästa sättet att ta sig an matchen.
Bayern brukar gå långt i turneringen men det var ett tag sedan man nådde hela vägen. Lyckas man i år?
– Det är inte omöjligt! Visst, det handlar om små marginaler och sådär men rutinen är väldigt viktig i Champions League och det här är som sagt inte första gången Bayern är i åttondelsfinal. Mycket beror på lottning också men jag tycker att Bayern varit otroligt stabila under hela säsongen och tror verkligen att man kan göra det bra. Arsenal blir ingen lätt match och man kan liksom inte bara spela av matchen men Bayern är ändå givna favoriter. Jag både tror och hoppas att man kan gå långt.
Hur noga följer du Bayern i dag?
– Jag ser i stort sett alla matcherna på TV och när jag är i München ser jag dem på plats. Även om jag skulle försöka skulle jag inte kunna undvika att följa matcherna, TV:n åker liksom bara på.
På senare år har Borussia Dortmund hyllats för sitt frejdiga spel och den härliga inramningen på Westfalenstadion. Hur känner du för Dortmund?
– Tja, de är ju en frisk fläkt i den tyska fotbollen… Men när man är så starkt knuten till en klubb som jag är till Bayern är det svårt att inte se dem som ett hatobjekt också. Jag skulle inte gråta blod om de åkte ut i åttondelen. Samtidigt är det så klart bra för tysk fotboll i stort om de andra lagen också går bra i Champions League, inte minst för rankingen. »En frisk fläkt som gör att konkurrensen är bra«, så kan jag väl sammanfatta mina känslor.
Haha. Hur ser du på Schalke då? De är ju också i åttondel…
– Där är det riktigt svajigt. De bytte tränare strax före jul och det bytet har inte fått önskad effekt. Det pratas redan om ytterligare ett byte och det är aldrig bra. Jag tror att de får det riktigt svårt faktiskt.
Med tre lag i åttondel måste man ändå säga att Tyskland gjort det bra i årets turnering. Ska vi vänja oss vid att se flera tyska lag gå långt?
– Jag ser ingenting som tyder på motsatsen, resultaten talar sitt tydliga språk. Det är kul att klubbarna får betalt för att de fortsätter att lägga ner det där lilla extra… Man arbetar på ett sunt sätt och ser fotbollen som något mer än show och underhållning. Jag tror att tyska klubbar generellt kommer att fortsätta utvecklas, och det gäller givetvis Bayern också.

I sin nya bok Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll skriver Olof Lundh om sina erfarenheter från de 20 år han har bevakat fotboll, och då kanske framförallt om vad som sker utanför linjerna. Han skriver bl a om turerna kring den

Den 29 juli är Matt Damon tillbaka i rollen som Jason Bourne. Medverkar i filmen gör också bl a Alicia Vikander och Tommy Lee Jones. 

Skicka din adress och svaret på frågan nedan till tavling

Vi säger grattis till Tomas Stark, Gunnar Käll och Patrik Edman som alla visste att Grimsby kallas för The Mariners. De vinner två biobiljetter var till Grimsby. Grimsby med Sacha Baron Cohen och Mark Strong i huvudrollerna handlar om en MI6-

Smygläsning

Förbundskapten utan land

För 20 år sedan flydde Albert Bunjaki från Kosovo till Sverige för att rädda sitt liv. I dag är han tillbaka i sitt hemland för att försöka bygga ett landslag. Men han har inga matchtröjor och inga pengar, och laget får inte ens spela vänskapsmatcher.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera