Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

»Svårt att inte se dem som ett hatobjekt«

FOTO: PETER WIDING

I kväll möter Bayern München Arsenal på Emirates Stadium. Offside ringde upp tyskarnas scout i Skandinavien, Björn Andersson, och frågade hur bra Bayern egentligen är.

Som scout för Bayern München, hur skulle du råda laget att spela i kväll om Jupp Heynckes ringde?
– I Champions League är det oerhört viktigt att »spela noll« som jag brukar säga, alltså att hålla tätt bakåt. Samtidigt ligger Arsenals svaghet i just backlinjen så därför skulle jag inte råda Bayern att spela defensivt. Jag skulle säga: »sätt press på deras försvar, hota längs backen och var noggranna bakåt«. Det låter kanske enkelt och klyschigt men jag tror att det är bästa sättet att ta sig an matchen.
Bayern brukar gå långt i turneringen men det var ett tag sedan man nådde hela vägen. Lyckas man i år?
– Det är inte omöjligt! Visst, det handlar om små marginaler och sådär men rutinen är väldigt viktig i Champions League och det här är som sagt inte första gången Bayern är i åttondelsfinal. Mycket beror på lottning också men jag tycker att Bayern varit otroligt stabila under hela säsongen och tror verkligen att man kan göra det bra. Arsenal blir ingen lätt match och man kan liksom inte bara spela av matchen men Bayern är ändå givna favoriter. Jag både tror och hoppas att man kan gå långt.
Hur noga följer du Bayern i dag?
– Jag ser i stort sett alla matcherna på TV och när jag är i München ser jag dem på plats. Även om jag skulle försöka skulle jag inte kunna undvika att följa matcherna, TV:n åker liksom bara på.
På senare år har Borussia Dortmund hyllats för sitt frejdiga spel och den härliga inramningen på Westfalenstadion. Hur känner du för Dortmund?
– Tja, de är ju en frisk fläkt i den tyska fotbollen… Men när man är så starkt knuten till en klubb som jag är till Bayern är det svårt att inte se dem som ett hatobjekt också. Jag skulle inte gråta blod om de åkte ut i åttondelen. Samtidigt är det så klart bra för tysk fotboll i stort om de andra lagen också går bra i Champions League, inte minst för rankingen. »En frisk fläkt som gör att konkurrensen är bra«, så kan jag väl sammanfatta mina känslor.
Haha. Hur ser du på Schalke då? De är ju också i åttondel…
– Där är det riktigt svajigt. De bytte tränare strax före jul och det bytet har inte fått önskad effekt. Det pratas redan om ytterligare ett byte och det är aldrig bra. Jag tror att de får det riktigt svårt faktiskt.
Med tre lag i åttondel måste man ändå säga att Tyskland gjort det bra i årets turnering. Ska vi vänja oss vid att se flera tyska lag gå långt?
– Jag ser ingenting som tyder på motsatsen, resultaten talar sitt tydliga språk. Det är kul att klubbarna får betalt för att de fortsätter att lägga ner det där lilla extra… Man arbetar på ett sunt sätt och ser fotbollen som något mer än show och underhållning. Jag tror att tyska klubbar generellt kommer att fortsätta utvecklas, och det gäller givetvis Bayern också.

Den 1 mars är det biopremiär för Logan där Hugh Jackman återkommer i rollen som Wolverine och Patrick Stewart som Professor X.

 I en nära framtid måste Logan och Professor Charles Xaiver tillsammans kämpa för överlevnad i

Vi säger grattis till Max Tallberg, Kim Odelberg och Eric Karlsson som alla visste att rätt svar på tävlingsfrågan var Frida Wallberg. De vinner två biobiljetter till filmen. Den 20 januari är det premiär för Bleed for this. Filmen är

Vi sägger grattis till Anders Joelson, Conny Lavin och Henrik Mattsson som alla visste att Alex Ferguson blev engelsk mästare 13 gånger med Mancherster United. De vinner var sitt exemplar av Football Manager 2017.

Football Manager 2017

Smygläsning

Livet från den ljusa sidan

Den första halvan av »Lars-Tommy« gjorde EM-succé i somras, analyserar Champions League-fotboll i TV och har återvänt till landslaget. Den andra halvan har gjort sitt bästa för att undvika rampljuset. Offside följde med Tommy Söderberg till ett ungdomshem på Visingsö för att förstå varför han är som han är.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera