Bayern byter stil

Ett kompisgäng som spelat ihop sedan ungdomstiden förvandlade Bayern M­ünchen från ett mediokert amatörla­g till Europas bästa fotbollslag. Efter karriären har samma människor gjort Bayern München till en av Europas mest välskötta storklubbar. Men när nye tränaren Jürgen Klinsmann anställdes var uppdraget tydligt: Förändra allt!

Liksom varje vardag de senaste 27 åren stiger »Katsche« upp klockan halv fem på morgonen. Det måste han för att hinna från lägenheten i södra München till sin arbetsplats i Au, en stadsdel som egentligen bara skiljs från de dyra köpgatorna och den livliga Marienplatz av floden Isar.

Annons

Egentligen. Ty hur burget München än är så behöver man bara korsa Isar för att hamna i en annan värld. Där ligger bland annat arbetarstadsdelen Giesing, Franz Beckenbauers uppväxtkvarter och traditionell bas för fansen från 1860 München. Och där, på Ohlmüllerstrasse, har Katsche också sin butik. Det är en sådan gata som alltid verkar dammig och tom, även om det just regnat eller är mycket folk i rörelse. Det senare händer sällan här, även om engelskspråkiga turister som förirrat sig ibland stannar upp för att ta ett kort. Snett emot Katsches butik ligger nämligen ett antikvariat som fått namn efter sin ägare: Dr. Hell.

I sin egen butik säljer Katsche tidningar och enklare kontorsvaror. Inte så mycket mer eftersom det inte finns plats för så mycket mer. När Katsche står bakom disken kan han utan att ta ett steg hämta fram sina saker från de tre hyllor som ramar in honom bakom disken. Katsche ärvde denna minimala butik 1981 av sina mostrar och det är deras namn – Nitzinger – som alltid stått med stora bokstäver på skyltfönstret, inte hans.

Katsche heter naturligtvis inte Katsche eftersom det för det första inte är något riktigt namn och för det andra inte betyder något. Katsche heter Hans-Georg. Men då han för snart 50 år sedan, som 14-åring, kom till ett nytt fotbollslag, fanns där redan två spelare som hette Hans. Målvakten bestämde därför, utan någon begriplig anledning, att Hans-Georg skulle heta Katsche. Och så har det förblivit, ty traditioner gör man sig inte av med så lätt i München.

»›Det var inte min idé‹, sade Klinsmann, då han förstod att man i det ärkekatolska Bayern inte kan placera ut buddhor var som helst utan att bli tvungen att svara på frågor.«

Klockan sex denna sommarmorgon öppnar Katsche som vanligt sin butik och intar sin plats bakom disken. Det är inte många som går förbi, ännu färre kommer in för att köpa sin morgontidning. I den här delen av München finns det inga impulskunder, bara stamkunder. Och då Katsches butik först har drivits av hans mostrar, och sedan i ytterligare tre decennier av honom själv, står han nu, i juli 2008, inför problemet att hans kunder sakta men säkert dör ut för honom. Den gamla generationen ersätts av en ny, som bara genom hörsägen känner till tidningar och pappersvaror.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?