Mer än en klubb

När Henok Goitom lämnade La Liga förra sommaren såg han fram emot att kombinera jobbet som AIK-spelare med sitt tränar­uppdrag i tiki-taka-spelande division fem-laget Kista Galaxy. När bilarna började brinna i Husby insåg han att han hade tagit på sig en betydligt större uppgift.

Att promenera genom Danderyd en solig lördag i juni är att promenera genom en nästan parodiskt välmående skärva av Sommarsverige. På golfbanan längs Edsbergsvägen drar småpratande sällskap i shorts och pikétröjor sina klubbvagnar över det välansade gräset. Villasamhället som tar vid bortom golfbanan är djupgrönt så här års. Innanför en av många prunkande häckar hörs en gräsklippare gå igång. Motorljudet fogar sig till det syrseliknande klippet från de sprinkler som duschar gräsmattorna. Det är en varm dag. I trädgårdarna slappar helglediga villaägare, men på samhällets idrottsplats, Danderydsvallen, är folk i rörelse. Utanför omklädningsrummen spelar fyra barbröstade män i 25-årsåldern beachvolleyboll.

Annons

Killarna i sandlådan verkar inte överdrivet intresserade av det toppmöte som snart ska blåsas igång på den angränsande fotbollsplanen – division fem-matchen mellan Danderyds SK och Kista Galaxy. Antagligen har de inte ens reflekterat över kontrasterna som ställs mot varandra denna lördag. Medan Danderyd är hemvist för Sveriges mest välutbildade och välbetalda kommer männen som samlats i bortalagets omklädningsrum från en helt annan verklighet. Med hemadresser i Husby, Tensta, Rinkeby och Kista representerar de miljonprogram snarare än miljonvillor.

Husbysonen Bojan Djordjić – som till vardags spelar allsvensk fotboll i Brommapojkarna men också är en av Kista Galaxys tre tränare – är inte sen att inse symboliken. Ändå väljer han i sitt peptalk före matchen att fokusera på det fotbollsmässiga.

– Får vi bara bort de där skitmålen på fasta så vinner vi, för inget lag gör spelmål på oss. Gå ut nu och visa att Galaxy ska spela i fyran!

Tränarkollegan Henok Goitom, som ägnat förmiddagen åt att rehabträna, dyker upp lagom till avspark. Han frågar Bojan varför deras spelare bär knallorangea västar utanpå matchtröjorna. Bojan skakar på huvudet. En bortglömd nyckel gjorde att laget inte kom åt sina bortatröjor. Bojan frågade om Danderyd, som också spelar i blått, kunde tänka sig att använda sitt bortaställ. Det hade inte hemmalagets tränare lust med.

Till en början tar Henok plats bakom reklamskylträcket, men snart tvingar engagemanget fram honom till sidlinjen.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?