Budgetresan

Västra Frölunda-legendaren Bertil Kristiansson avled i februari 2017. 2007 följde vi med när hans kära Västra Frölunda åkte på en annorlunda bortaresa som blev avgörande för klubbens chanser att återvända till elitfotbollen.

Bertil Kristiansson sitter bakåtlutad i sin trästol och tittar upp i taket. Lysrören knastrar till och flimrar blekt över det stökiga kontoret. Bertil börjar knappa på en miniräknare.

– Här kommer jag med kaffe och kaka. Blir det bra med dammsugare? frågar Heidi Borg, ekonomiansvarig i Västra Frölunda.

Annons

– Ojojoj. Men dô, vi har betalat för detta va? frågar Bertil och ler mot Heidi.

Han tar en klunk från en mugg med Västra Frölundas logga på. Han fortsätter trycka på miniräknaren. På en av de äggvita väggarna hänger en lagbild från 1986, året då Västra Frölunda gick upp i Allsvenskan första gången. Utspridda på bordet framför honom ligger högar med papper, det mesta är räkningar. Bakom Bertil står en inramad löpsedel lutad mot väggen. På bilden håller storväxte Reine Almqvist armen runt kortväxte Bertil Kristiansson. De tittar in i kameran och Reine är den som ler mest. Rubriken står i feta versaler: »VF SATSAR PÅ RUTIN«.

Bertil suckar tungt. Om fyra dagar ska Västra Frölunda åka till Gotland för att spela bortamatch mot Visby Gute. Som klubbdirektör är det Bertils ansvar att trolla fram pengar till busshyra, mat och boende. En gigantisk utmaning, nästan omöjlig, då Västra Frölunda har noll kronor på kontot. För bara några dagar sedan lånade Bertil själv ut 40 000 till föreningen, men hela den summan gick åt till att betala räkningar.

– Man får väl vara glad att serien bara innehåller en bortamatch som kräver övernattning. Du vet, bara för gubbarna att spela en match på Gotland kostar klubben 40 000 kronor. Flera likadana och det hade varit spiken i kistan, muttrar Bertil.

Bertil lyfter en sladdlös telefonlur som är stor som ett mjölkpaket. Han slår Reines nummer.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?