Split Kroatien 15-18 dec 2016. Hajduk Split rep Offside. Foto. Peter Claesson

Sista utrop: Split

När vinterns hatmöte i Kroatien närmade sig hade Hajduk Splits supportrar många skäl att vara arga. En 22-åring från Sölvesborg såg däremot sin chans att äntligen få lära känna sina hjältar.

På andra sidan bordet på en flygplatsrestaurang i Frankfurt: den 22-årige Josip och den 60-årige Claesson.

Annons

– »Snap« är asfett om du vill ha napp, säger Josip.

– Snap? frågar Claesson.

– Ja, Snapchat. Men Tinder är stabilare.

– Tinder?

– Du vet inte vad Tinder är? Ojojoj … Du har missat en guldgruva, Claesson! Ska jag visa?

Claesson nickar och lirkar upp sina läsglasögon från jackfickan. Han drar sin stol närmare Josips och med bådas blickar låsta vid Josips Iphone följer en fem minuter lång utläggning om hur dejtingappen fungerar.

– »Swipar« du höger så …

Drygt två timmar till nästa flyg. Jag tittar på dem: Offsides praktikant under hösten, Josip Ladan, och fotografen Peter Claesson. Den äldre har jag känt i tio år och gjort många och långa reportageresor med. Den yngre har jag känt i några månader. Josip och Claesson har känt varandra i ett par timmar, och när den senare konstaterat att Tinder känns ytligt tar han tillfället i akt att bekanta sig på ett djupare plan med sin nyfunna vän. Claesson frågar om Josip föddes i Kroatien. Han skakar på huvudet och berättar sin historia.

När granaterna och de serbiska styrkorna kom allt närmare hans föräldrars hus i Bosnien packade det bosnienkroatiska paret Ladan några väskor och lämnade sitt hem. Året var 1992. Via Trelleborg och en flyktingförläggning i Växjö hamnade de…

Den här artikeln är låst. Lås upp och läs vidare!

Starta din prenumeration!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

Har du inlogg?

Prenumererar du med faktura?

Aktiver din inloggning!