Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

25-31 december: Matchtätt i Premier League

FOTO: ANDREW YATES/AFP PHOTO/SCANPIX Steven Gerrard och Liverpool åker till London för att möta Queens Park Rangers till helgen.

Annandagsfotbollen i England betydligt mer målrik förr. Tim Nielsen djupdyker i Premier Leagues intensiva matchande i julhegen. 

26 DECEMBER Full omgång i Premier League. 
Annandagsfotboll är en djupt rotad tradition i England och för en gångs skull är samtliga Premier Leaguelag i aktion samma dag. Numera påverkas knappast matchförberedelserna av den föregående högtiden men man kan undra hur det var förr. I de elva matcher som spelades i högsta ligan annandag jul 1963 gjordes 66 mål. Bland resultaten noterades bland annat 10–1, 6–1, 4–4 och 2–8. Vad som var ännu märkligare var att när returmatcherna spelades 28 december blev det ordentlig revansch för flera lag som fått storstryk mot samma motståndare två dagar tidigare. West Ham hade förlorat med 2–8 mot Blackburn på hemmaplan men vände till 3–1 borta. Manchester United förlorade första matchen mot Burnley med 6-1 men vann den andra med 5–1 – och Ipswich, som blivit förnedrade med 10–1 mot Fulham, revanscherade sig och vann med 4–2 på Portman Road 48 timmar efter den tvåsiffriga förödmjukelsen.

29 DECEMBER Stoke–Southampton. Premier League. 
Inte Stoke men Stokes är för evigt inpräntat i Southamptons historieböcker. Bobby Stokes spelade för Saints som 1976 höll till i division två. Laget tog sig hela vägen till final i FA-cupen där Manchester United väntade. Sydkustlaget var kraftigt nederlagstippade men stod för en präktig skräll då man vann med 1–0 efter mål av just Bobby Stokes. Sponsorer hade utlovat en ny bil till matchens första målskytt och det ryktas att Stokes som inte hade körkort hade börjat ta körlektioner innan finalen eftersom han var säker på att han skulle vinna priset. Southampton var det sjunde lag utanför högsta ligan som vann FA-cupen, sedan dess är det endast West Ham (1980) som har upprepat bedriften. Stokes avled redan vid 44 års ålder av lunginflammation.

30 DECEMBER Queens Park Rangers–Liverpool. Premier League. 
Säsongen 1975/1976 var dessa båda lag inblandade i en stenhård duell om den engelska ligatiteln. På den här tiden var det inte så noga att alla lag spelade sista omgången samtidigt och Liverpools avslutningsmatch borta mot Wolverhampton spelades sålunda efter att QPR hade avslutat sin säsong. Liverpool behövde vinna eller spela oavgjort med 2–2 eller färre mål – det var målkvot, inte målskillnad, som avgjorde vid lika poäng och ett 3–3-resultat hade inneburit att Londonlaget blivit mästare. Wolves, å sin sida, krigade för att undvika nedflyttning och behövde vinna. Hemmalaget tog en tidig ledning, men Liverpool pressade oförtrutet och med kvarten kvar fick man in kvitteringen. I slutskedet blev det ytterligare två mål för Liverpool, varje strut följdes för övrigt av en publikinvasion av den tillresta klacken. Detta var Bob Paisleys första trofé som manager – på samma arena där han nästan 30 år tidigare hade blivit ligamästare med Liverpool som spelare. Det var också inledningen på Liverpools storhetsperiod i England och Europa.  

Vi sägger grattis till Anders Joelson, Conny Lavin och Henrik Mattsson som alla visste att Alex Ferguson blev engelsk mästare 13 gånger med Mancherster United. De vinner var sitt exemplar av Football Manager 2017.

Football Manager 2017

Vi säger grattis till Erik Tejeby, Martin Larsson och Kristoffer Gustafsson som alla visste att Stefan Schwarz sista klubb som spelare var Sunderland. De vinner var

Vi säger grattis till Maciej Zietara, Daniel Bergman och Imtiaz Karim som alla visste att helvetet har nio kretsar i Dantes

Smygläsning

Mañana i Mariehamn

I hela sin karriär har han fått höra att han borde bli mer seriös. För Bobbie Friberg da Cruz har det varit viktigare att ha roligt. Så hur kul kan man ha som högerback på Åland?

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera