Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

25 februari-3 mars: Dortmund och Maradona

Tyskt stormöte och Londonderby. Offsides statistiker Tim Nielsen guidar dig till veckans hetate fotbollsmatcher.

27 FEBRUARI Bayern München–Borussia Dortmund. Tyska cupen.
Förra årets finallag och de senaste årens dominanter i tysk fotboll stöter på varandra redan i kvartsfinalen. I fjolårets mycket sevärda final på Olympiastadion i Berlin säkrade Dortmund klubbens första dubbel genom att som nykorade Bundesligavinnare besegra Bayern med 5-2, bland annat efter ett hattrick av Robert Lewandowski. Tiderna förändras, mindre än ett decennium tidigare stod Dortmund på ruinens brant och fick under en period till och med låna pengar av sin nuvarande huvudkonkurrent Bayern München för att kunna betala spelarnas och den övriga personalens löner.

1 MARS Napoli–Juventus. Serie A.
Napolis storhetstid inträffade i slutet av 1980-talet när Diego Maradona lyfte laget till en nivå som klubben inte befunnit sig på varken förr eller senare. Detta resulterade i Napolis hittills enda två ligatitlar (1987 och 1990). Klubben lyckades aldrig fullt ut i Europacupen, men Maradona ledde laget till en europeisk cuptitel - UEFA-cupen 1989. I kvartsfinalen stötte Napoli på inhemskt motstånd i form av Juventus. Turinlaget skaffade sig ett utmärkt läge att avancera genom en 2-0-vinst på hemmaplan, men Napoli noterade samma segersiffror i returen. Matchen gick sålunda till förlängning där Alessandro Renica avgjorde med matchens sista spark. Napoli ställdes sedan mot tyskt motstånd i såväl semifinal (Bayern München) som final (Stuttgart). Maradona var naturligtvis oerhört viktig för framgången men detta var ingalunda något enmanslag. Under hela UEFA-cupresan gjorde Maradona endast 3 av Napolis 18 mål – samtliga dessutom från straffpunkten.

3 MARS Tottenham–Arsenal. Premier League.
Av naturliga skäl har transferaktiviteten inte varit särskilt stor mellan rivalerna under årens lopp. Ett drygt dussin spelare har representerat båda klubbarna. Den mest meriterade av dessa - och en spelare som dessutom har fortsatt respekt i båda lägren - var den nordirländske landslagsmålvakten Pat Jennings. Han gjorde 590 matcher för Tottenham innan han bytte till lokalkonkurrenten där det blev ytterligare 327 matcher. Pat Jennings ansågs under en lång tid som en av världens allra bästa burväktare och fick utmärkelsen som engelska ligans bästa spelare 1973. Jennings gjorde ett mål under karriären, detta var 1967 när han för sitt Tottenham satte en utspark direkt i mål mot Manchester United i Charity Shield. Jennings avslutade sin karriär 1986 med en VM-match mot Brasilien, på sin 41-årsdag. Detta var hans 119:e landskamp, vilket vid tidpunkten var världsrekord.

 

I sin nya bok Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll skriver Olof Lundh om sina erfarenheter från de 20 år han har bevakat fotboll, och då kanske framförallt om vad som sker utanför linjerna. Han skriver bl a om turerna kring den

Den 29 juli är Matt Damon tillbaka i rollen som Jason Bourne. Medverkar i filmen gör också bl a Alicia Vikander och Tommy Lee Jones. 

Skicka din adress och svaret på frågan nedan till tavling

Vi säger grattis till Tomas Stark, Gunnar Käll och Patrik Edman som alla visste att Grimsby kallas för The Mariners. De vinner två biobiljetter var till Grimsby. Grimsby med Sacha Baron Cohen och Mark Strong i huvudrollerna handlar om en MI6-

Smygläsning

Förbundskapten utan land

För 20 år sedan flydde Albert Bunjaki från Kosovo till Sverige för att rädda sitt liv. I dag är han tillbaka i sitt hemland för att försöka bygga ett landslag. Men han har inga matchtröjor och inga pengar, och laget får inte ens spela vänskapsmatcher.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera