Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

25 februari-3 mars: Dortmund och Maradona

Tyskt stormöte och Londonderby. Offsides statistiker Tim Nielsen guidar dig till veckans hetate fotbollsmatcher.

27 FEBRUARI Bayern München–Borussia Dortmund. Tyska cupen.
Förra årets finallag och de senaste årens dominanter i tysk fotboll stöter på varandra redan i kvartsfinalen. I fjolårets mycket sevärda final på Olympiastadion i Berlin säkrade Dortmund klubbens första dubbel genom att som nykorade Bundesligavinnare besegra Bayern med 5-2, bland annat efter ett hattrick av Robert Lewandowski. Tiderna förändras, mindre än ett decennium tidigare stod Dortmund på ruinens brant och fick under en period till och med låna pengar av sin nuvarande huvudkonkurrent Bayern München för att kunna betala spelarnas och den övriga personalens löner.

1 MARS Napoli–Juventus. Serie A.
Napolis storhetstid inträffade i slutet av 1980-talet när Diego Maradona lyfte laget till en nivå som klubben inte befunnit sig på varken förr eller senare. Detta resulterade i Napolis hittills enda två ligatitlar (1987 och 1990). Klubben lyckades aldrig fullt ut i Europacupen, men Maradona ledde laget till en europeisk cuptitel - UEFA-cupen 1989. I kvartsfinalen stötte Napoli på inhemskt motstånd i form av Juventus. Turinlaget skaffade sig ett utmärkt läge att avancera genom en 2-0-vinst på hemmaplan, men Napoli noterade samma segersiffror i returen. Matchen gick sålunda till förlängning där Alessandro Renica avgjorde med matchens sista spark. Napoli ställdes sedan mot tyskt motstånd i såväl semifinal (Bayern München) som final (Stuttgart). Maradona var naturligtvis oerhört viktig för framgången men detta var ingalunda något enmanslag. Under hela UEFA-cupresan gjorde Maradona endast 3 av Napolis 18 mål – samtliga dessutom från straffpunkten.

3 MARS Tottenham–Arsenal. Premier League.
Av naturliga skäl har transferaktiviteten inte varit särskilt stor mellan rivalerna under årens lopp. Ett drygt dussin spelare har representerat båda klubbarna. Den mest meriterade av dessa - och en spelare som dessutom har fortsatt respekt i båda lägren - var den nordirländske landslagsmålvakten Pat Jennings. Han gjorde 590 matcher för Tottenham innan han bytte till lokalkonkurrenten där det blev ytterligare 327 matcher. Pat Jennings ansågs under en lång tid som en av världens allra bästa burväktare och fick utmärkelsen som engelska ligans bästa spelare 1973. Jennings gjorde ett mål under karriären, detta var 1967 när han för sitt Tottenham satte en utspark direkt i mål mot Manchester United i Charity Shield. Jennings avslutade sin karriär 1986 med en VM-match mot Brasilien, på sin 41-årsdag. Detta var hans 119:e landskamp, vilket vid tidpunkten var världsrekord.

 

Den 22 januari är det biopremiär för Steve Jobs. Michael Fassbender spelar Steve Jobs, en av Apples grundare och VD. Filmen regisseras av Danny Boyle och manus har skrivits av Aaron Sorkin. 

Skicka ditt svar på frågan nedan med

Måndagen den 9 november är det världspremiär för dokumentären RONALDO på Bio Rio i Stockholm. I dokumentären får man följa honom under 14 månader, bl a under VM i Brasilien. Skicka dina svar på frågorna nedan till

Onsdag 21 oktober bjuder vi in till riktigt gött häng i samband med Champions League-matchen mellan Malmö FF och