Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

25 februari-3 mars: Dortmund och Maradona

Tyskt stormöte och Londonderby. Offsides statistiker Tim Nielsen guidar dig till veckans hetate fotbollsmatcher.

27 FEBRUARI Bayern München–Borussia Dortmund. Tyska cupen.
Förra årets finallag och de senaste årens dominanter i tysk fotboll stöter på varandra redan i kvartsfinalen. I fjolårets mycket sevärda final på Olympiastadion i Berlin säkrade Dortmund klubbens första dubbel genom att som nykorade Bundesligavinnare besegra Bayern med 5-2, bland annat efter ett hattrick av Robert Lewandowski. Tiderna förändras, mindre än ett decennium tidigare stod Dortmund på ruinens brant och fick under en period till och med låna pengar av sin nuvarande huvudkonkurrent Bayern München för att kunna betala spelarnas och den övriga personalens löner.

1 MARS Napoli–Juventus. Serie A.
Napolis storhetstid inträffade i slutet av 1980-talet när Diego Maradona lyfte laget till en nivå som klubben inte befunnit sig på varken förr eller senare. Detta resulterade i Napolis hittills enda två ligatitlar (1987 och 1990). Klubben lyckades aldrig fullt ut i Europacupen, men Maradona ledde laget till en europeisk cuptitel - UEFA-cupen 1989. I kvartsfinalen stötte Napoli på inhemskt motstånd i form av Juventus. Turinlaget skaffade sig ett utmärkt läge att avancera genom en 2-0-vinst på hemmaplan, men Napoli noterade samma segersiffror i returen. Matchen gick sålunda till förlängning där Alessandro Renica avgjorde med matchens sista spark. Napoli ställdes sedan mot tyskt motstånd i såväl semifinal (Bayern München) som final (Stuttgart). Maradona var naturligtvis oerhört viktig för framgången men detta var ingalunda något enmanslag. Under hela UEFA-cupresan gjorde Maradona endast 3 av Napolis 18 mål – samtliga dessutom från straffpunkten.

3 MARS Tottenham–Arsenal. Premier League.
Av naturliga skäl har transferaktiviteten inte varit särskilt stor mellan rivalerna under årens lopp. Ett drygt dussin spelare har representerat båda klubbarna. Den mest meriterade av dessa - och en spelare som dessutom har fortsatt respekt i båda lägren - var den nordirländske landslagsmålvakten Pat Jennings. Han gjorde 590 matcher för Tottenham innan han bytte till lokalkonkurrenten där det blev ytterligare 327 matcher. Pat Jennings ansågs under en lång tid som en av världens allra bästa burväktare och fick utmärkelsen som engelska ligans bästa spelare 1973. Jennings gjorde ett mål under karriären, detta var 1967 när han för sitt Tottenham satte en utspark direkt i mål mot Manchester United i Charity Shield. Jennings avslutade sin karriär 1986 med en VM-match mot Brasilien, på sin 41-årsdag. Detta var hans 119:e landskamp, vilket vid tidpunkten var världsrekord.

 

Den 1 mars är det biopremiär för Logan där Hugh Jackman återkommer i rollen som Wolverine och Patrick Stewart som Professor X.

 I en nära framtid måste Logan och Professor Charles Xaiver tillsammans kämpa för överlevnad i

Vi säger grattis till Max Tallberg, Kim Odelberg och Eric Karlsson som alla visste att rätt svar på tävlingsfrågan var Frida Wallberg. De vinner två biobiljetter till filmen. Den 20 januari är det premiär för Bleed for this. Filmen är

Vi sägger grattis till Anders Joelson, Conny Lavin och Henrik Mattsson som alla visste att Alex Ferguson blev engelsk mästare 13 gånger med Mancherster United. De vinner var sitt exemplar av Football Manager 2017.

Football Manager 2017

Smygläsning

Livet från den ljusa sidan

Den första halvan av »Lars-Tommy« gjorde EM-succé i somras, analyserar Champions League-fotboll i TV och har återvänt till landslaget. Den andra halvan har gjort sitt bästa för att undvika rampljuset. Offside följde med Tommy Söderberg till ett ungdomshem på Visingsö för att förstå varför han är som han är.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera