Sveriges största fotbollsmagasin

Logga in

Användarmeny

Ölgrälet dövar VM-stressen

För två månader sedan kallade Fifas generalsekreterare till cocktailparty på ett lyxhotell vid stranden i Ipanema. De inbjudna var sådana som jag, utländska korrespondenter som bevakar Brasilien. Fifa ville skapa goda relationer inför VM 2014. Generalsekreteraren, fransmannen Jérôme Valcke, sippade på en caipifruta, en cachaçadrink med hallon, björnbär och jordgubbar. Jag bad om en likadan och frågade hur det gick med planeringen. Generalsekreteraren skakade på huvudet.

— De är inte kloka. De vill ju omförhandla hela tiden, trots att vi  redan kommit överens om allting, sa Valcke.

Jag bad honom konkretisera.

— Regeringen vill inte ens att det ska serveras öl på arenorna. Men om du ursäktar, det är inget vi tänker förhandla om. Öl är en del av VM, sa han och tog en klunk.

Inför VM i Mexiko 1986 skrev Fifa ett sponsoravtal med Budweiser som betalade 300 miljoner kronor för att få exklusiva rättigheter att sälja öl under VM. Det avtalet har sedan dess uppdateras till varje nytt mästerskap. Fotboll och öl hör ihop. Men Brasiliens hälsominister är av annan åsikt. Han tycker att alkohol är ett hälsoproblem. I genomsnitt dricker brassen 64 liter öl per person och år. Svenskar dricker 52 liter öl per år. Hälsoministern vill att VM 2014 ska bli det första världsmästerskapet utan öl. Hans huvudargument är att det sedan 2003, då den brasilianska supporterlagen skapades, varit förbjudit att sälja alkohol på arenorna.

— Varför ändra på den lagen nu, undrar han.

Hans argumentation har väckt den kristna högern i kongressen som ser en chans att tacka sina församlingsmedlemmar för kollekten. Men det är bara en sak som politikerna missat. Ölförbudet på arenorna är bara ett förbud i mängden som inte efterföljs i Brasilien. Trots att det är förbjudet säljs det öl ändå. Senast jag var på Maracanã fick jag kall öl upphälld framför mig av officiella försäljare. Den enda anledning till att kongressen inte vill ge ölrättigheter till Fifa är att ledamöterna vill ha något att kohandla med.

Vad som försvårar förhandlingarna är att generalsekreteraren Jérôme Valckes i förra månaden sa att Brasilien verkar vara mer »angeläget att vinna VM än att arrangera det« och att Brasilien »behöver en spark i häcken« för att komma loss med förberedelserna. Det ledde till att  fotbollskriget mellan Europa och Sydamerika blossade upp på nytt.  Brasiliens kabinettssekreterare kallade Fifas generalsekreterare för  »ett jävla as« och bad honom att inte sätta sin fot i Brasilien igen.

Ölbråket har gjort att Fifa och fotbollslandet tappat fokus på de frågor som verkligen är viktiga. Sex av de tolv arenorna som byggs eller renoveras inför världsmästerskapet är kraftigt försenade. I Porto Alegre har byggnadsarbetarna strejkat i ett halvår, vilket gjort att ogräset är i knähöjd på planen. Vägbyggena, som ska leda till arenorna, har inte ens påbörjats. Bristen på hotell är skriande. Om England eller Tyskland lottas att spela i hamnstaden Recife får deras fans sova på gatan i en av landets farligaste städer.

Hittills har Brasilien gjort av med 25 miljarder kronor på arenorna som ännu inte är färdiga. Det är mer än dubbelt så mycket som Sydafrika spenderade på sina tio arenor till VM 2010. Ombyggnaden av Maracanã, den tredje renoveringen på tio år, har redan överskridigt de tre miljarder kronor som det kostade att bygga Allianz Arena i München. Det gör att det redan två år innan mästerskapet går att konstatera att VM 2014 kommer bli världens dyraste VM. De som skålar är politikerna och ägarna till de brasilianska byggbolagen. Vi andra är bara kanonmat.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON, Offsides korrespondent i Brasilien sedan 2003

 

I sin nya bok Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll skriver Olof Lundh om sina erfarenheter från de 20 år han har bevakat fotboll, och då kanske framförallt om vad som sker utanför linjerna. Han skriver bl a om turerna kring den

Den 29 juli är Matt Damon tillbaka i rollen som Jason Bourne. Medverkar i filmen gör också bl a Alicia Vikander och Tommy Lee Jones. 

Skicka din adress och svaret på frågan nedan till tavling

Vi säger grattis till Tomas Stark, Gunnar Käll och Patrik Edman som alla visste att Grimsby kallas för The Mariners. De vinner två biobiljetter var till Grimsby. Grimsby med Sacha Baron Cohen och Mark Strong i huvudrollerna handlar om en MI6-

Smygläsning

Förbundskapten utan land

För 20 år sedan flydde Albert Bunjaki från Kosovo till Sverige för att rädda sitt liv. I dag är han tillbaka i sitt hemland för att försöka bygga ett landslag. Men han har inga matchtröjor och inga pengar, och laget får inte ens spela vänskapsmatcher.

Läs mer om numret här | Köp numret | Prenumerera