Anteckningar från ett fotbollshål

Vi planerade EM-nummer. Laddade för turné med Offside Live. Corona var en mexikansk öl med en limeklyfta nedtryckt i flaskhalsen.

Sedan gick allt snabbt.

Smittspridningen ökade, ligor avbröts, land efter land införde olika hårda restriktioner. Det var ett par veckor in i mars och vi måste nästan dubbelkolla att det stämmer för det känns som ett år sedan. Turnén sköts upp. Det tänkta EM-innehållet kastades i papperskorgen. Dödstalen steg och företag hamnade i akut kris. Flera av våra annonsörer försvann. Och vad skulle vi nu skriva om? Att stoppa huvudet i sanden och hemfalla åt nostalgi kändes fel, men att planera in nya reportageresor var också uteslutet. Skulle vi ens få gå till jobbet nästa dag? Väntade totalkarantänen runt hörnet? Det fanns många frågor och få svar. 

Annons

Vår lösning blev att dokumentera de turbulenta dagarna. Vi skrev om vad som hände i fotbollsvärlden och hur vi själva påverkades. Vi ringde oroliga klubbledare, sysslolösa tränare och inlåsta proffs på andra sidan jorden. Och så fortsatte vi bara.

Resultatet blev en lång dagbok – en fotbollsdagbok i coronans skugga – och ett ovanligt nummer i en ovanlig tid. Även avdelningen Fotbollskultur har en annan karaktär och det enda som egentligen påminner om en traditionell Offsideutgåva är Simon Kupers ögonöppnande essäreportage om Lionel Messi. 

Tack till alla lysande illustratörer som gav dagboken en extra dimension. Och framför allt – tack till dig som läser. Mer nu än någonsin.


Hela dagboken:

Kapitel 1: Uppskjutet EM, såriga knogar och yogaövningar i New York

Kapitel 2: Ronaldinho, turstubben och ett svenskt experiment

Kapitel 3: Bettingkaos, världskrig i färg och en dikt om knäskador

Kapitel 4: Turkisk flykt, fotbollsarkeologi och snor som flyger i luften

Kapitel 5: Bollköp, katastrofscenarier och idioter

Kapitel 6: Ensamhet i Suwałki, styv kuling på Tele2 och det »stora babypaketet«

Kapitel 7: Kapten Nemo, rejäla funderare och tårar i Cambuur

Kapitel 8: Oro i Vittsjö, färöisk premiär och omstart med förhinder

Artikeln publicerades i Offside 3-2020 (25 maj 2020) och är skriven av , .