Därför flyger plötsligt draken

Är det Game of Thrones-vågen som förklarar varför fler och fler drakar intar fotbollsarenorna?

Just i dag är jag stark. Säg Bajenfansens stoiska Kentafras med lång vokal (»Staark«) och Game of Thrones-referensen singlar till marken snabbare än Glenn Hyséns Göteborgshumor i första bästa spelreklam. Skämt åsido. För den som hellre kollar boll än sista säsongen av HBO-serien är ätten Stark av Vinterhed ett av de stora husen i Västeros som kämpar om Järntronen. Det låter kanske långsökt, men likheterna mellan detta historiskt inspirerade maktspel och fotboll är slående. Även i sportens värld kämpar alla om cup- eller ligapokalen samtidigt som laglojaliteten i de stora klubbarna sällan är längre bort än nästa transferfönster. 

Under tiden bär spelarna ändå klubbmärket med samma stolthet som familjerna i Game of Thrones bär sina emblem. Det må vara vargar (tänk Wolverhampton Wanderers/Stark) eller lejon (Chelsea/Lannister). Men mest åtråvärda är naturligtvis drakarna, huset Targaryens flygande anfallare, som allt oftare syns i både klubb- och landslagssammanhang. 

I januari meddelade det franska fotbollslaget FC Metz att klubbens drakmaskot ska delas ut gratis till alla nyfödda i departementet Moselle. Tanken är att stärka positionen som traktens främsta fotbollslag och säkra tillväxten av supportrar. Givetvis med hänvisning till det gemensamma kulturarvet. Den medeltida legenden berättar om hur Metz terroriserades av en drake, Le Graoully. Till undsättning kom biskopen Saint Clément som fördrev odjuret. Till skillnad från Sankt Göran brukar han därför framställas som draktämjare snarare än drakdräpare. Under flera århundraden var Le Graoully föremål för en återkommande procession genom staden. 

Fotbollslagets plyschmaskot kallas Grayou och ser heller inte särskilt rar ut. Men som på många andra håll, där dylika korsfararskrönor utmålat draken som fiende, har den bevingade besten med tiden blivit en lika tam som tuff symbol för staden. På samma sätt är det med slovenska NK Olimpija Ljubljana, vars grönvita klubbmärke pryds av den ståtliga draksiluetten från landmärket Zmajski most – Drakbron. Portugisiska FC Porto har i sin tur en egen drakarena, Estádio do Dragão. Laget kallas för »Dragões« och att maskoten Draco, lanserad 2016, är misstänkt lik Tandlöse i filmerna om Draktränaren lär knappast undgå småbarnsföräldrar. 


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden eller 99 kr första kvartalet!

Offsidemedlem
0 kr första månaden*

Populärt!
  • Alla artiklar på offside.org
  • E-tidning och app
  • Podcasts via Spotify
  • Nyhetsbrev
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Magasinet hem i brevlådan

Offsidemedlem Magasinet
99 kr första kvartalet**

  • Alla artiklar på offside.org
  • E-tidning och app
  • Podcasts via Spotify
  • Nyhetsbrev
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 59 kr/mån.
**Första kvartalet, därefter 199 kr/kvartal.
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen Publicerad 25 maj 2019. och är skriven av .