Jakten på Afrikas stjärna

AIK:s budgetköp av två okända sierraleonier gav succé på planen och en räddad ekonomi. Den här vintern har klubben värvat »en ny Bangura« och smitt planer på att utvidga verksamheten till ett av världens fattigaste länder. Är AIK rätt ute? Och är det Afrika som ska rädda Allsvenskan?

Den som påstår att Allsvenskan mår dåligt kan aldrig påstås ha fel. Elfsborg, de senaste årens mest pålitliga svenska topplag både resultatmässigt och ekonomiskt, redovisade för 2011 en förlust på 6,5 miljoner kronor. Malmö FF spelade Europaspel på sin nybyggda arena men måste ändå sälja spelare för att inte gå back.  AIK vann SM-guld 2009 men hade bara ett halvår senare tappat stora delar av guldtruppen och var på väg att ramla ur högstaligan med en ekonomi körd i botten. 

Samtidigt fortsätter Allsvenskan att tappa placeringar på Uefas ligarankning.

Annons

Det är spelarna på planen som sitter på lösningen. Om svenska lag bara lyckas i Europa är mycket räddat. Nu har det gått tolv år sedan ett allsvenskt lag nådde Champions League. Sedan dess har fem klubbar kravlat sig förbi kvalspelet till Uefacupen och Europa League. Bara Helsingborg har lyckats ta sig vidare från gruppspelet – i höstas mäktade Malmö med att ta en ynka poäng på sex matcher i Europa League mot lag från Österrike, Ukraina och Holland.

En av anledningarna till de dåliga resultaten är att allt fler svenska spelare försvinner utomlands allt tidigare. Förutsättningarna för att ersätta spelarexporten med motsvarande spelarimport är emellertid utmärkta. I Allsvenskan är den enda regeln att matchtruppen ska bestå av minst hälften »hemmafostrade« spelare, alltså spelare som varit registrerade i en svensk klubb i minst tre år mellan åldrarna 15 och 21. I Holland däremot måste en import tjäna minimiårslönen 500 000 euro, i England måste en icke-EU-spelare ha arbetstillstånd för att skriva kontrakt – tillstånd som med få undantag bara beviljas till landslagsspelare i länder som är högre placerade än 75 på Fifarankningen. Italienska klubbar får endast värva två spelare utanför Europa varje år. I Sverige räcker det med en månadslön på 14 800 kronor för att Migrationsverket ska bevilja arbetstillstånd. Allsvenskan, tro det eller ej, har möjligheter som ingen annan liga i Europa.

Ändå är andelen utländska spelare lägre här (27,6 procent) än genomsnittet i Europa (34,9 procent). Varför? Svaret är lika solklart som konstaterandet att Allsvenskan blöder – det saknas pengar. Att allsvenska lag ska kunna vifta med ett kontraktsförslag och förvänta sig att världens alla talanger ska slåss för att skriva på är en utopi. 

Men det finns platser på jorden där spelarna är både begåvade och anpassade till allsvenska kassor. 

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?