Gåtan Mats Gren

Hur har IFK Göteborgs sportchef lyckats behålla sitt jobb när i ­princip alla andra i maktpositioner tvingats lämna föreningen?

IFK Göteborg avslutade fjolårssäsongen med en 3–0-förlust mot Gif Sundsvall på Gamla Ullevi. Många av de 6 769 åskådare som var på plats för att ta farväl av vad som hade visat sig bli en ovanligt stökig och bedrövlig säsong buade när spelarna lämnade planen. Tiondeplatsen var klubbens sämsta i Allsvenskan på 15 år och under året hade bland annat en tränare sparkats och en ordförande meddelat sin avgång efter supporterpåtryckningar. 

Supportrar och sponsorer kunde också konstatera att flera nyckelspelare under året lämnat föreningen för små eller inga summor. Jakob Ankersen såldes för hälften av det som Blåvitt 2015 hade köpt honom för, Mads Albæk för en tredjedel, Sören Rieks och Thomas Rogne utan en krona i ersättning. Alla som lämnade Gamla Ullevi i besvikelse förstod att förutsättningarna att förstärka inför 2018 var begränsade.

Annons

IFK Göteborg deklarerade att man hade en plan. 2018 skulle bli omstarten. En ny, modern tränare skulle anställas. Spelet skulle bli »internationellt«. Truppen föryngras. Scoutingarbetet ännu vassare. »Tålamod« blev ett ledord. De få slantar man hade – 2017 redovisade IFK Göteborg ett minusresultat på 12,3 miljoner kronor – skulle förvaltas med omsorg. Den dyraste värvningen inför 2018 blev Mikael Ingebrigtsen, som kostade två miljoner kronor. 

När 19 omgångar av Allsvenskan 2018 är spelade ligger IFK Göteborg på elfte plats. Ingebrigtsen är såld i en förlustaffär. Spelsystemet är nytt men resultaten ännu sämre än fjolårets kaossäsong. Huruvida spelet är modernare finns det ingen statistik på. Tydligt är dock att publiksnittet är på väg att bli det sämsta på tio år. I olika utländska ligor återfinns flera av de guldhjältar från 2007 som supportrarna hoppas ska återförenas i Göteborg. Men ingenting tyder i nuläget på att så ska ske. Marcus Berg fortsätter att tjäna pengar i Förenade Arabemiraten, Gustav Svensson gnuggar vidare i Seattle Sounders och Pontus Wernbloom – den kanske största ikonen – bytte Ryssland mot Grekland i somras och har inte gläntat på någon blåvit dörr när journalister har undrat.

Det enda som pekar uppåt för IFK Göteborg 2018 är kurvan för de sportsliga resultaten – om man vänder den upp och ner. För bara tre år sedan: guldjakt. I dag: bottenstrid, frustration på läktaren och knappa ekonomiska förutsättningar.

Hur det blev så här är en egen berättelse som involverar inkompetenta styrelser, oaktsamhet och lama ursäkter. I den finns också offentliga bråk, interna stridigheter, spelarmissnöje och allvarliga anklagelser. I centrum för denna skildring återkommer en person oftare än någon annan, samma person som är en av få makthavare i IFK Göteborg som inte blivit borttvingade eller sparkade, den enda konstanten i det tydliga sportsliga misslyckandet: Mats Gren.  

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?