»Vi är på väg mot en stängd superliga«

Den startade 1992 för att blidka missnöjda rikemansklubbar som hotade med att starta eget. När Champions League i höst firar 25 år är maktstriden intensivare än någonsin. Frågan är: Finns det överhuvudtaget en framtid för fotbollens mest avskydda älskling?

Den 21 mars i år damp det ner ett upprop på IF Elfsborgs kansli. Avsändaren var franska AS Saint-Étienne som sade sig ha fått nog av storklubbarnas rofferimetoder. Under rubriken »The Manifesto« radade de upp förändringsförslag för europeisk klubblagsfotboll. Fransmännen krävde jämlikare fördelning av pengarna som de europeiska cuperna genererade, de efterfrågade mer transparens hos fotbollens dinosaurier – Fifa och Uefa – och de önskade ett Fotbollseuropa där fler än Bayern München, Real Madrid, Juventus, Manchester United och ytterligare några få storklubbar satte agendan. Allt var undertecknat av Saint-Étiennes president Bernard Caiazzo som nu uppmanade andra små och mellanstora klubbar att ansluta sig till revolutionen.

Elfsborg skrev på, liksom övriga svenska klubbar som nåddes av »The Manifesto«.

– Egentligen var det självklarheter, berättar Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson. Större öppenhet, mer demokrati … Men det var nog känsligt. Strax efter åkte jag ner på möte med ECA [European Club Association], där alla stora och små klubbar var samlade. Man kan säga att stämningen var lite tryckt där nere i Nyon.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 5-2017 (28 september 2017) och är skriven av .