Ett halvt liv senare

Silly season-ryktena placerade honom i USA, Japan eller »en klubb i södra Europa«. Istället hamnade Pontus Farnerud i Allsvenskan och IFK Göteborg. Offside sökte upp mittfältaren som en gång ansågs vara Sveriges största talang för att fråga: Var har du varit?

Det har bara gått några sekunder av matchen när Pontus Farnerud får en tå på bollen i IFK Göteborgs säsongspremiär mot Degerfors. Hans första blåvita bolltouch möts med jubel från klacken – en välkomsthälsning till mannen som ska lyfta den sviktande storklubben till allsvensk guldstrid.

Av alla IFK Göteborgs nyförvärv inför den här säsongen är mittfältaren juvelen i kronan, det var han som fick IFK Göteborgs nysatsning att gå från nödvändig renovering till smeknamnet Real Blåvitt. För Pontus Farnerud är ett namn som väcker förväntningar, ett namn som sedan länge etsat sig fast i den fotbollsintresserades medvetande. Faktum är att det finns ett Pontus Farnerud-klipp i SVT:s arkiv redan från 1989, där han i svartvitrandig Landskronatröja artigt gratulerar Malmö FF:s åttaåringar till segern. På den tiden var han Svenska fotbollförbundets affischpojke i satsningen Vän med bollen – en träningsvideo som skickades ut till svenska föreningar för att vässa tekniken hos landets talanger.

Nio år senare, 1998, blev han på nytt uppmärksammad när han som 18-åring lämnade Landskrona Bois i division ett södra för storklubben AS Monaco. 2002 togs han ut till det svenska landslag som åkte till VM i Japan. I den truppen var det Pontus Farnerud och Zlatan Ibrahimovic som var de unga löftena, och vi journalister som bevakade turneringen kunde konstatera att de två talangerna var väldigt olika. Zlatan skrattade, tog plats och var irriterad över att han inte fick spela mer. Pontus höll sig i bakgrunden, fick inte spela en minut, men verkade nöjd ändå.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 2-2012 (14 mars 2012) och är skriven av .