20170228 Mikael Stahre, tränare Häcken Foto: Daniel Nilsson

Mikael Stahres dröm

Att Mikael Stahre skrev på för BK Häcken visade inte bara att klubben ville gå i en ny riktning. Det var lika mycket en tränares önskan som gick i uppfyllelse.

Trots att han bara några dagar tidigare hade kallats in till klubbpresidentens kontor och fått höra att han skulle få sparken, var Mikael Stahre på bra humör när han i mitten av juli knallade runt på Dalians flygplats i väntan på planet som skulle ta honom hem från Kina. Pengar var inga bekymmer – de sex månadslöner han hade kvar på sitt kontrakt med Dalian Yifang FC skulle han kunna leva på ett bra tag framöver. Och tänkte han tillbaka på mötet med klubbpresidenten kunde han nästan bara skratta. När den vänlige kinesen insåg att han avskedade sin svenske tränare på hans födelsedag beställdes det omedelbart upp tårtor till kontoret. Så där hade Mikael Stahre suttit, 41 år på dagen, och firat sin uppsägning med några tårtbitar. Inte heller självförtroendet var rubbat. Dalian hade med halva säsongen kvar endast en poäng upp till ligatvåan, och förutom en eller två svaga insatser kände Stahre att han inte kunde ha gjort så mycket annorlunda.

Annons

Nu såg han fram emot någon veckas semester. Eller några månader. Det enda han visste när han kryssade mellan flygplatsens taxfreebutiker var att han nästa gång skulle fatta ett för honom annorlunda beslut. Han hade lyxen att inte behöva vara för het på gröten, och den här gången skulle han inte kompromissa.

Strax innan han klev på flyget surrade det till i hans telefon. BK Häcken var tydligen intresserat av honom.

BK Häcken? En klubb utan stor publik och med en ynka titel på 76 år lät kanske inte så häftigt, men för Mikael Stahre var nyheten nästan för bra för att vara sann. Sedan han en månad tidigare läst om Häckens beslut att inte förlänga med Peter Gerhardsson hade Stahre funderat mycket på Hisingslaget. Han hade kvar sitt boende i västra Sverige sedan IFK Göteborg-åren, han var medveten om Häckens moderna träningsanläggning, hade koll på den stabila ekonomin och kände att truppen var sådär »brokig« som han gillade. Dessutom visste han att det inte pågick något maktspel i korridorerna på Gothia Park Academy.

Mikael Stahre, tränare BK Häcken.

När han senare träffade sportchefen Sonny Karlsson förstärktes hans positiva intryck. Karlsson upplevde en av sina enklare förhandlingar under sina nästan tio år som sportchef och kunde på sensommaren se hur Mikael Stahre skrev på ett avtal med klubben som 2016 skulle sluta på en tiondeplats i Allsvenskan. Häcken lade om kursen och fick en tränare som man hoppades skulle bryta ett oönskat mönster. Stahre fick en klubb som var motsatsen till allt han tidigare varit med om i sitt yrkesliv.

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?