Omsprungen

För att få en hit krävs det att den får gehör hos fansen på läktaren. Ofta har förbunden gått bet på uppgiften – bara för att få höra en helt annan låt slå igenom.

Svenska fotbollförbundet har ofta fått se sin officiella låt omsprungen av någon frifräsare utifrån. Mönstret återfinns även på utländsk mark. Vid VM 2006 kvittade det hur förbunden slitit inför mästerskapet: i Tyskland vevades ändå The White Stripes Seven nation army på läktarna. Men tydligare än i Frankrike vid VM 1998 blir det knappast.

Inför mästerskapet tillägnades värdnationen två officiella låtar, men både Youssou N’Dours La cour des grands och syntlegendaren Jean-Michel Jarres Together now floppade. Orsak: en bänknötare i det franska landslaget gillade 70-talsdisko. När Vincent Candela och hans avbytarvänner under turneringen värmde upp med kvadraten började vänsterbacken vid ett tillfälle nynna på textraderna »La-la-la-la-la…« från Gloria Gaynors gamla dansgolvshit I will survive. Det tog skruv, och efter Frankrikes första seger mot Sydafrika i Marseille stämde hela truppen upp i låten som handlar om en övergiven kvinna som ger sig den på att överleva partners svek. Därefter gick succén inte att stoppa. Frankrike stormade mot VM-guld, och snart hördes I will survive överallt.

Problemet var att den version Candela spred var en tolkning av holländska Hermes House Band, vilket fick Gloria Gaynor att gå i taket. Det franska fotbollsförbundet mildrade snabbt diskodrottningens ilska genom att utse henne till »landslagsambassadör«. Några månader efter VM-titeln anlände Gaynor också till den franska anläggningen Clairfontaine för att överlämna en guldskiva till Candela – som tack för att hon fått en nytändning i karriären vid 50 års ålder. Slutet gott? Nja. När Candela firades av i Rom 2009 bjöd han in Gaynor till matchen mellan franska landslaget och hans klubb Roma. Svaret: hon krävde 200 000 euro för att komma. »Jag tror inte att hon kom ihåg mig längre«, konstaterade Candela i radiostationen RMC tidigare i år.


LÄS OCKSÅ:
Ljudet av en VM-sommar
En VM-låtsuccé blir till

Artikeln publicerades ursprungligen i Offside 3-2018 (21 maj 2018) och är skriven av .