Bayern byter stil

Ett kompisgäng som spelat ihop sedan ungdomstiden förvandlade Bayern M­ünchen från ett mediokert amatörla­g till Europas bästa fotbollslag. Efter karriären har samma människor gjort Bayern München till en av Europas mest välskötta storklubbar. Men när nye tränaren Jürgen Klinsmann anställdes var uppdraget tydligt: Förändra allt!

Liksom varje vardag de senaste 27 åren stiger »Katsche« upp klockan halv fem på morgonen. Det måste han för att hinna från lägenheten i södra München till sin arbetsplats i Au, en stadsdel som egentligen bara skiljs från de dyra köpgatorna och den livliga Marienplatz av floden Isar.

Egentligen. Ty hur burget München än är så behöver man bara korsa Isar för att hamna i en annan värld. Där ligger bland annat arbetarstadsdelen Giesing, Franz Beckenbauers uppväxtkvarter och traditionell bas för fansen från 1860 München. Och där, på Ohlmüllerstrasse, har Katsche också sin butik. Det är en sådan gata som alltid verkar dammig och tom, även om det just regnat eller är mycket folk i rörelse. Det senare händer sällan här, även om engelskspråkiga turister som förirrat sig ibland stannar upp för att ta ett kort. Snett emot Katsches butik ligger nämligen ett antikvariat som fått namn efter sin ägare: Dr. Hell.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 7-2008 (02 december 2008) och är skriven av , .