Järnkamin. När Jan Tauer kom till Djurgården 2007 fick han av en person höra att han såg ut som en hammarbyare. »Han sa till mig: ›Du har långt hår och ser ut som om du röker på, du känns mer Hammarby än Djurgården.‹ Vad fel han hade!« Foto: Bildbyrån Hässleholm

»Jag hoppas fortfarande på Djurgården«

Efter Jan Tauers livs mest känslofyllda vecka kom beskedet: klubben han älskade ville inte ha honom kvar. I samma stund uppstod drömmen om att en dag få återvända.

Den knapphändiga vägbeskrivningen »kör bara rakt fram tills du ser mig« visar sig vara fullt tillräcklig. Det finns bara en större gata i den lilla ­grekiska staden Psachna, och den 29-årige tysken med hästsvans och röda basketskor syns på långt håll.

– Hej, perfekt att du har bil! säger Jan Tauer på svenska.

Annons

Under sin första tid i laget Iraklis Psachna hade Jan också bil, en Volkswagen Polo. Den gillade han. Men sedan cupförlusten den 24 oktober mot Karditsas från grekiska tredjedivisionen har han liftat till träningarna.

– Presidenten blev galen när vi förlorade, berättar Jan. Först sparkade han sönder en dörr, sedan sparkade han tränaren och när jag vaknade nästa morgon var Polon borta. Han tyckte att vi hade skämt ut klubben och därför inte förtjänade att ha bil längre. Crazy! Såna grejer hände inte i Djurgården.

I trappan på väg upp till Jan Tauers lägenhet ­frågar han hur bra Djurgårdens nye vänsterback Jesper Arvidsson är. Jag svarar att Arvidsson håller god ­allsvensk klass och har en fin säsong i Åtvidaberg bakom sig. Jan invänder att det är en »helt annan sak att lyckas i ett storstadslag«.

– Jag tar alltid Johan Oremo som exempel. Jättebra spelare, men han klarade inte pressen i Djurgården.

Lägenheten är spartanskt inredd. Kylskåpet är tomt och det enda ätbara som finns i skåpen ovanför spisen är ett paket flingor. Väggarna i enrummaren är kala. På golvet ligger en sportbag med träningskläder, bredvid den en resväska med texten »Ekwall vs. Lundh«.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?