Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

»Jag tryckte i mig 14 cola och var hög som en fura«

Efter SM-guld och mål på Camp Nou vann han ikonstatus hos AIK-fans och var självskriven på Micael Bindefelds kändisfester. Men framgångarna kom inte utan ett pris. 20 år efter glansdagarna berättar Pascal Simpson om rasismen, skadorna och jakten på ett nytt jobb.

Den spinkige 13-åringen med burrig mikro­fonfrisyr klev ut på Söderstadions gräsmatta och stegade bort till straffområdet. På mållinjen stod landslagslegendaren Ronnie Hellström och väntade. Lilla Sportspegeln hade ringt Brommapojkarna och frågat om de hade någon som skulle passa för deras inslag »Lilla utmaningen«. Efter viss betänketid hade Pascal Simpson tackat ja.

Nu när bollen låg där på straffpunkten ångrade han sig. Det var halvtidspaus i derbyt mellan Hammarby och AIK och publiken väntade på att han skulle skjuta. Vad gjorde han där? Han som alltid blev så nervös inför de viktiga matcherna.

Den första straffen for iväg tio meter över ribban. Publiken sorlade medlidande, någon jublade ironiskt. För att inte skämma ut sig ytterligare valde Pascal att bredsida de två återstående straffarna. Båda smet in och efteråt sade Hellström till reportern att det säkert skulle kunna bli något av Pascal en dag: »Grabben har ju bra stöt på kulan.«


Prenumerera på Offside för 49 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? Logga in här. Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto här.

Artikeln publicerades i Offside 1-2013 (16 januari 2013) och är skriven av .