»Låt dem sjunga, jag förstår ändå inte«

Medspelarna utsatte honom för practical jokes. Motståndarnas supportrar skanderade rasistiska ramsor. En matchvärd gav honom en låda bananer. – Ibland var det bra att inte förstå så mycket svenska, säger Samir Bakaou i dag.

I tre dagar talar vi om karriären. Vi bläddrar i tidningsklipp, ser rubriker som »Kalaslir, Samir«, »Inget förblir nattsvart, Samir« och »Samir dansar fram«. Han berättar hur det var att landa i Göteborg en majnatt 1984 med en höggravid hustru, om pressfotograferna som följde paret från Landvetter hem till lägenheten och bad honom bära hustrun över tröskeln varpå han vägrade: »She is too heavy.«

Samir Bakaou målar upp den första träningen och coachen Bosse Falk som uppmanade honom att tänka på försvarsspelet, men inte fick till engelskan och skrek: »Go home, go home!«

Annons

Samir trodde att han var så usel att han skulle sättas på första plan tillbaka till Tunisien.

Han berättar om galna fester på restaurang Le Sportif i Biskopsgården, om blöta resor med laget till Santo Domingo och gång på gång härmar han Bosse Falks småländska:

– »Åh, fy fan.« Så sa han alltid, Bosse. »Åh, fy fan.«

Så på den tredje dagen – efter att ha frossat i Gais­supportrarnas kärlek till »den svarta pärlan«, efter att ha skärskådat varje framgångsrikt steg på svenska fotbollsarenor från Grimsborg till Domnarvsvallen – säger Samir Bakaou med ett leende att han egentligen aldrig skulle ha spelat i Gais.

Jag tänker på de »Samir, Samir, Samir Bakaou«-ramsor som inte skulle ha sjungits på Ullevi. På alla minnen supportrarna aldrig skulle ha ältat över en stor stark på Gamle Port. På att omslaget till Gais 100-årsjubileumsbok skulle ha prytts av någon annan än Samir Bakaou.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?