»Låt dem sjunga, jag förstår ändå inte«

Medspelarna utsatte honom för practical jokes. Motståndarnas supportrar skanderade rasistiska ramsor. En matchvärd gav honom en låda bananer. – Ibland var det bra att inte förstå så mycket svenska, säger Samir Bakaou i dag.

I tre dagar talar vi om karriären. Vi bläddrar i tidningsklipp, ser rubriker som »Kalaslir, Samir«, »Inget förblir nattsvart, Samir« och »Samir dansar fram«. Han berättar hur det var att landa i Göteborg en majnatt 1984 med en höggravid hustru, om pressfotograferna som följde paret från Landvetter hem till lägenheten och bad honom bära hustrun över tröskeln varpå han vägrade: »She is too heavy.«

Samir Bakaou målar upp den första träningen och coachen Bosse Falk som uppmanade honom att tänka på försvarsspelet, men inte fick till engelskan och skrek: »Go home, go home

Annons

Samir trodde att han var så usel att han skulle sättas på första plan tillbaka till Tunisien.

Han berättar om galna fester på restaurang Le Sportif i Biskopsgården, om blöta resor med laget till Santo Domingo och gång på gång härmar han Bosse Falks småländska:

– »Åh, fy fan.« Så sa han alltid, Bosse. »Åh, fy fan.«

Så på den tredje dagen – efter att ha frossat i Gais­supportrarnas kärlek till »den svarta pärlan«, efter att ha skärskådat varje framgångsrikt steg på svenska fotbollsarenor från Grimsborg till Domnarvsvallen – säger Samir Bakaou med ett leende att han egentligen aldrig skulle ha spelat i Gais.

Jag tänker på de »Samir, Samir, Samir Bakaou«-ramsor som inte skulle ha sjungits på Ullevi. På alla minnen supportrarna aldrig skulle ha ältat över en stor stark på Gamle Port. På att omslaget till Gais 100-årsjubileumsbok skulle ha prytts av någon annan än Samir Bakaou.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?