På andra sidan drömmen

Han har vunnit SM-guld, varit proffs i Ajax, spelat landskamper och utsetts till lagkapten i IFK Göteborg. Ändå talar flera av hans gamla tränare om en potential som ännu inte har uppfyllts. Offside följde med Tobias Sana till rötterna för att fråga: Vad är egentligen en lyckad karriär?

När jag kommer trampande med cykeln upp mot Kamratgården hörs Mikael Stahres röst innan jag får syn på honom. Det är hans andra träning som nygammal tränare för IFK Göteborg. Han är som en draghund som inte har fått springa på länge. Lycklig, på gränsen till övertänd, skriker han ut beröm och tillrättavisningar om vartannat. Under en passningsövning blåser Stahre plötsligt i visselpipan och stannar spelet. För de tiotal åskådare som följer träningen har tempot framstått som högt, men tränaren tror att spelarna kan bättre. 

– Extremt viktigt framöver, att vi spelar som om det är match och inte någon jävla övning. Jag hatar övningar!

När övningen som inte ska se ut som en övning återupptas, höjs intensiteten ytterligare. Stahre ler brett, boxar uppskattande på mittfältaren Alhassan Yusufs högerarm och ropar »nu har ni hajat grejen!« till de andra. Ett par minuter senare får laget en kort vattenpaus och sedan är det tvåmål, åtta mot åtta på liten plan, under den avslutande kvarten. 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 4-2021 (26 juli 2021) och är skriven av .