Trixaren

Tomas Lundman lade ner en lovande spelarkarriär och valde en helt egen fotbollsväg. Sedan dess har han tjänat miljoner på sin specialitet och dessutom blivit »världsmästare i världsrekord«.

Nacken värkte, korsryggen krampade och vaderna brände. Men det var ögonen som var värst. I över fyra timmar hade han riktat blicken rakt upp mot taket, medan salta svettdroppar rann ner i ögonvitorna i en strid ström. När han hade sett dubbelt i en dryg timme blev allt plötsligt svart. Med en duns föll Tomas Lundman ihop på det kalla golvet i Runbyskolans gymnastiksal i Upplands Väsby.

30 sekunder senare lyckades han få upp ögonlocken. Utan att ens förstå var han befann sig frågade han:

Annons

– Klarade jag det?

När domaren nickade svartnade allt igen. 15 sekunder senare återfick Tomas medvetandet, och då kom tårarna. Han, som tidigare bara lyckats hålla bollen i luften i lite mer än en timme, hade slagit världsrekord. Den 5 januari 1989 skrev han in sig i Guinness rekordbok genom att nicka den slitna Selectbollen i 4 timmar och 42 minuter.

Tomas var helt utpumpad men vägrade att låta tröttheten besegra honom. Han duschade och tog pendeltåget till Café Opera, där han bjöd 20 av sina kompisar på champagne.

 

22 år och 321 dagar senare hör jag ett dunkande ljud på avstånd. Ju närmare jag kommer det gula radhuset i Saltsjö-Boo, desto mer bekant känns basgången. När jag ringer på dörrklockan råder det inget tvivel. Tomas öppnar dörren, i blågul landslagsdräkt, och GES När vi gräver guld i USA från VM 1994 slår emot mig.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?