Foto: Thomas Löfqvist/Bildbyrån

74 – VM 1974

Det hade gått 16 svåra fotbollsår sedan VM-silvret 1958. Sverige hade blivit en C-nation i fotbollsvärlden. Då kom en ny generation som bröt med det gamla, på och utanför planen. VM i Västtyskland gav svensk fotboll nytt hopp.

Det blåste kallt från Kvillingeslätten den januarieftermiddag år 2002 då Georg »Åby« Ericson begravdes. Talen var så högstämda som de brukar vara när det är en offentlig personlighet som begravs, men det som åhörarna mindes efteråt var varken det som uttalades av vice ordföranden i Svenska Fotbollförbundet Bengt Madsen, eller av IFK Norrköpings ordförande Björn Ahlberg. Det folk mindes var när Håkan Ericson ställde sig upp i predikstolen och talade om sin far. Han talade kärleksfullt om honom, men han beskrev honom också som ett stort barn, som alltid utgick från sig själv och från sina egna behov. Han talade om en prestationsfixerad person, som mätte sin omgivning efter vad de gjorde, inte efter hur de var. Han talade om en pedant, som sparade vartenda kvitto och bokförde varenda utgift. »Sov gott, pappa«, avslutade han. »Du har aldrig tillåtit dig att vila. Nu kan du göra det i lugn och ro, efter ett sällsynt gott dagsverke.«

När han tystnade och såg ut över den fullsatta kyrkan såg han rörda ansikten. Där satt flera av dem som varit med och fört Sverige till en femteplats i världen den där sommaren för snart trettio år sedan – Ralf Edström och Ronnie Hellström, Björn Nordqvist och Ove Kindvall, Conny Torstensson och Ove Grahn – och bland dem var det många som nickade bekräftande. De var överraskade och imponerade av Håkans öppenhjärtighet men framför allt kände de att det han sagt var sant: sådan var han, mannen som mot sin vilja ledde svensk fotboll in i den moderna tiden.

Annons

 

4 juni 1974.

De kommer från samma miljöer allihop. Det är därför Ralf Edström känner hur onödigt det är av Åby att hålla på som han gör och det är därför Ralf, på något sätt, ändå förstår vad det är Åby håller på med. Har man vuxit upp i Degerfors kan man stava till ödmjukhet. Har man vuxit upp i en tvåa med en farsa som är svetsare och en morsa som är städerska, utan bil och utan telefon och med en inlärd respekt för doktor Edberg, då vet man att man inte ska tro att man är nåt. Och är man uppfostrad på det viset, då påverkas man inte av att ha blivit svensk idrotts första popidol.

Visst, han har fått konkurrens. När Ralf denna regniga tisdagseftermiddag bläddrar i Kvällspostens sportsidor hittar han en artikel om nya tennisunderbarnet Björn Borg och hur han jagas av tonårstjejer vid Franska öppna mästerskapen i Paris. Men sånt har han ju varit med om själv – han har fått skriva autografer på tjejbröst och han har fått sina erbjudanden. Det har varit en del av livet i två år nu, sedan juli 1972 då han gjorde tre nickmål i en landskamp mot Sovjet och plötsligt förvandlades till svensk fotbolls stora hopp. Redan inför den efterföljande landskampen, åtta dagar efter hans 20-årsdag, satt det brandgula affischer över hela Göteborg med stor bild på Ralf och rubriken »Underbarnet«. Snacka om att sätta press på folk!

Sedan kom Ralf in i ett VM-kval som redan såg hopplöst förlorat ut – 0-0 hemma mot Ungern och
0-2 borta mot Österrike – och spelade en avgörande roll när Sverige ändå vände och tog sig till VM. Han var den bäste fotbollsspelaren Sverige hade fått fram på många långa år. Snart hamnade han på omslaget av Buster, sålde tröjor och väskor, och fick ett loppspel i fotbollsmiljö döpt efter sig. Han har blivit proffs i holländska PSV Eindhoven. Ralf Edström och hans stjärnstatus är orsaken till att detta svenska fotbollslandslag är så omsusat redan före det kommande VM i Västtyskland.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?