Återuppståndelsen

En pilot chansade och ett helt lag utplånades. En åldrad styrelseordförande som skulle ha varit med ombord blev ensam kvar. Offside var med när han försökte få brasilianska Chapecoense att flyga igen.

Klockan var 03:20 när 71-årige Plínio David de Nês Filho väcktes av signalen från den fasta telefonen i hotellrummet på Grand Hyatt i São Paulo. Han tittade yrvaket på klockan och undrade vem det var som ringde mitt i natten. När han svarade hörde han sin dotters röst. »Pappa«, sade hon. »Jag har något tråkigt att berätta.« Plínio reste sig upp i sängen och väntade på fortsättningen. Hans första tanke var att något hänt hans familj, men samtalet gällde Chapecoense, fotbollsklubben där han var styrelseordförande. Dottern berättade att flygplanet som transporterade överraskningslaget från södra Brasilien till finalen i prestigefyllda Copa Sudamericana hade tvingats nödlanda i Colombia. »Ingen vet ännu om någon är skadad«, sade hon. 

Plínio lade på luren och gnuggade sömnen ur ögonen. Han rafsade åt sig sina kläder och slog på sin mobil för att få mer information. Sedan satt han där på sängkanten och väntade oroligt i en och en halv timme. I gryningen kom beskedet från de colombianska myndigheterna. Det rörde sig inte om någon nödlandning. Flygplanet med hela truppen, tränarstaben och fyra styrelsemedlemmar hade kraschat mot ett berg tre mil söder om flygplatsen i Medellín. Endast tre av lagets 22 spelare rapporterades ha överlevt. Plínio tog sig för pannan och kände hur golvet gungade under hans fötter. Egentligen skulle han ha varit med på planet. Han hade avbokat biljetten i sista stund.

Telefonen ringde igen. Nu var det en reporter på Brasiliens största TV-kanal, belägen mitt emot Grand Hyatt, som bad Plínio komma till studion för att kommentera händelseutvecklingen. Chockad släntrade han dit. När direktsändningen startade rann tårarna nedför hans kinder. Plínio blev ändå kvar framför kamerorna hela morgonen. Bara en gång bad han om att få bryta. TV-bolagets personal gav honom lugnande medel och lät honom vila i soffan medan kamerorna slogs av. I soffan försökte den åldrade styrelseordföranden, som sedan en tid tillbaka regelbundet ätit medicin mot Parkinsons sjukdom, ta in det ofattbara. Totalt hade 71 av de 77 personerna ombord på planet omkommit. Tjugo av dem var journalister och expertkommentatorer som följt Chapecoenses historiska klättring från inträdet i division fyra 2009 till final i den sydamerikanska cupen sju år senare. Många av de döda, däribland klubbens president, var nära vänner till Plínio. 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2017 (22 mars 2017) och är skriven av .