Bobans sista spark

Zvonimir Boban är världsberömd för att ha vunnit ligatitlar och Champions League med ett av fotbollshistoriens bästa klubblag. I hemstaden Zagreb hyllas han framför allt för en karatespark.

Maksimirstadion i Zagreb den 7 oktober 2002. Zvonimir Boban, kroatisk nationalidol och frihetshjälte, en gång ung lagkapten i Dinamo Zagreb, har bjudit in en rad världsstjärnor till avskedsmatch på sin gamla hemmaarena. En efter en springer hans gamla lagkamrater från Milan ut på arenan.

Framför mig står en ung Dinamosupporter med fjunig mustasch, svart bomberjacka med Dinamomärke på högerarmen, jeans och mörka gymnastikskor. Han applåderar när Milanspelare som Paolo Maldini, Franco Baresi, Marcel Desailly, Marco Van Basten och Frank Rijkaard springer in på planen.

Men så börjar han hoppa upp och ner, pekar finger och buar ikapp med Dinamos ökända supportergrupp Bad Blue Boys. Först förstår jag inte vad som framkallat detta raseri men så ser jag att en av Bobans bästa vänner från Milantiden, Dejan Savicevic, har kommit in på planen.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 4-2002 (20 november 2002) och är skriven av .