Foto: Peter Widing

Ciao, Ciao Italia

I tolv år hade svensk fotboll väntat på ett VM – och när man väl tog sig dit hade man ett av världens bästa mittbackspar, två Europacup­finalister och ett nyfunnet stjärnskott till anfallare. Det fanns goda skäl att drömma om medalj.

Tystnaden har lagt sig som ett dystert moln över rummet på Svenska fotbollförbundets kansli i Solna. Det nya decenniet är inne på sin andra månad och de två smålänningarna vid bordet funderar över nästa drag i förhandlingen. Tre månader tidigare har den ene av dem, förbundskapten Olle Nordin, sagt upp sitt kontrakt för att tvinga fram mötet. Men när han nu sitter här mittemot förbundets generalsekretare Lars-Åke Lagrell kommer de ingenvart.

Att Olle Nordin förtjänar löneförhöjning är det inget snack om. Sedan han tog jobbet 1985 har landslaget gått från klarhet till klarhet. Visst missade man EM två år tidigare, men ingen krävde att ett land som inte upplevt ett slutspel sedan 1978 skulle ta sig till en turnering där endast Europas åtta bästa var välkomna. Nordin fick också upprättelse i och med fyrnationsturneringen i Berlin våren 1988, då allt var upplagt för final mellan Argentina och Västtyskland men där Sverige skrällde genom att först slå Västtyskland i semifinalen och sedan ta hem finalen mot Sovjetunionen. Segern gav en miljon kronor i prispengar, ett välbehövligt tillskott för ett förbund som samma år drog ynka 13 000 personer i snitt till sina hemmalandskamper, och som ibland tvingades låna gräs från grannidrottsplatsen Skytteholm för att få nationalarenans plan i speldugligt skick. 

Annons

Dessutom har Olle Nordin ett makalöst år bakom sig. Under VM-kvalet förärades han smeknamnet »Flax-Olle« av pressen eftersom hans landslag inte förlorade en enda match, trots att det ofta hängde på håret: 0–0 mot England på Wembley efter att mittbacken Glenn Hysén glidtacklat som i trans, vändningen borta mot Albanien där inhopparen Hasse Holmqvist gjorde mål på första bollkontakten, hemmasegern mot Polen då debutanten Niclas Larsson petade in en retur på övertid, 0–0 hemma mot England där Thomas Ravelli storspelade i målet … Och så till sist den där magiska kvällen i Chorzów när Sverige spelade med kniven på strupen, när landslaget efter år av kvalbesvikelser visade sig vara som bäst när det gällde som mest och när Johnny Ekström sprudlade så av självförtroende att han sprintade i en soloräd från halva plan bara för att till sist fläka sig fram och stöta in målet som skickade Blågult till VM för första gången på tolv år.

Så nej, det råder ingen som helst tvekan: Olle Nordin är den framgångsmaskin som Lars-Åke Lagrell hoppades på när förbundet anställde honom, och de vill verkligen ha honom kvar. Avtalet hade också automatiskt löpt vidare i ytterligare fyra år – fram till VM 1994 – om inte Nordin själv sagt ifrån i december 1989, då europeiska klubbar började rycka i honom. Lagrell vet att det är ett tufft läge. Lazio har signalerat att de är intresserade av den svenske tränaren, och de 37 000 kronor som förbundet betalar i månadslön är inget mot vad en Serie A-klubb kan punga ut med. Lagrell har visserligen möjlighet att höja lönen, även om förbundskaptenens önskemål om att få samma ersättning som Danmarks Sepp Piontek – en miljon kronor om året – är väl magstarkt.

Men det är inte därför förhandlingarna har strandat. Lagrell kan helt enkelt inte möta Nordins krav på att skriva in en klausul där förbundskaptenen får möjlighet till en egen reklamdeal. Tränaren har till och med redan ett förslag att ta ställning till. En hustillverkare erbjuder honom ersättning för att bära en specialdesignad »coachkeps«, med logotyp på, under arbetet med landslaget.

Efter en stunds tystnad tar Lagrell till orda:

– Förbundet måste äga alla rättigheter. Säg istället vad du vill ha i pengar så får vi ta ställning till det.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?