Dokument Svenska Fans

Det startade med att en taxianställd AIK:are åkte på en korsbandsskada och slutade med … ja, hur ser framtiden egentligen ut för Svenska Fans? Det här är historien om en hemsida som en gång värderades till hundra miljoner kronor och som inte bara förändrade svensk sportjournalistik och gav supportrar en efterlängtad röst – det är också en berättelse om en rebellisk plantskola och ett fotbollsflöde som exploderat.

Det här reportaget om Svenska Fans finns med i nummer 1/2023 av Offside.

Ett år efter att Nick Borgen framfört World Wide Web i Melodifestivalen 1997 – »Ta med dig vänner till ett häftigt place / Surfa hem till mig i cyberspace / De vildaste drömmar vi hade förr / Kanske finns här bakom min öppna dörr« – lånade 23-årige Anders Nettelbladt en bok om HTML-programmering av sin kompis. Han slog upp sidorna i sin hyresrätt i Västertorp i södra Stockholm och studerade instruktionerna om hur man konstruerade koder. Och så kopplade han in sitt nyinköpta ADSL-modem. 

För första gången på länge hade han tid över. En korsbandsskada hade resulterat i en fyra veckor lång sjukskrivning från skiftjobbet på Taxi Kurir. Nu skulle han ge sina visioner en ärlig chans. 

De senaste månaderna hade Anders surfat runt på olika hemsidor, inte minst besökte han sajten för klubben i sitt hjärta: aik.se. Men det var inget som släckte hans törst. Och det sved när han konstaterade att rivalen Hammarby hade en betydligt piggare hemsida, framför allt fastnade han för deras »gästbok«: vanliga supportrar som skrev välformulerade inlägg om spelare, matcher och besvikelser. Anders bestämde sig för att han skulle försöka bygga en egen AIK-sida.  


Tack för att du läser Offside

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

Kom in i värmen!

Ange dina uppgifter nedan för att registrera dig för uppdateringar och gratisläsning från Offside.

 

Tack för din registrering!

Ett bekräftelsemail har skickats till din e-post. Där hittar du instruktioner om hur du verifierar din e-postadress och skapar ett lösenord.

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Artikeln publicerades ursprungligen i Offside 1-2023 (23 januari 2023) och är skriven av .