Du gamla, du nya

Offside punktmarkeradeU21-landslaget, från den darriga uppladdningen i Trelleborg till triumfen i Prag, för att finna svaret på en fotbollsfilosofisk fråga.

Ja, jag förstår precis vad Leffe Troedsson menar. Det är som en jävla film. U21-lands­lagets målvaktstränare står lutad mot ett kravall­staket i ett under­jordiskt parkerings­garage i Prag och har lika svårt som alla andra att formulera vad han precis har varit med om.

Annons

Spelarna som omger honom ser vimmel­kantiga ut. Även de som – likt Ludwig Augustinsson – håller sig till Coca-cola, även Isaac Kiese Thelin, som bär solglasögon trots att vi befinner oss under marknivå, och Simon Gustafsso­n, som har tagit på sig Sam Larssons matchtröja och håller en öl i vardera handen. Dessa U21- spelare som nu letar ord för att förklara hur det kom sig att de vunnit Sveriges första mästerskap sedan farfar var ung. Som prövar ord som »energi« och »vilja«, som talar om »förberedelser«, om att »vara kompakta«, om att »göra motståndarna dåliga«. Som om igen försöker förklara hur det känns: säger att de är väldigt glada, säger att de är euforiska, säger, som Oscar Lewicki, att de »inte är särskilt bra på att prata om det där med känslor«. Till sist är det kanske Joseph Baffo som sammanfattar det hela bäst. Baffo, som s­uttit på en avbytarbänk i Halmstad hela hösten, som nu har halkat in i turneringen för att Emil Krafth blev skadad, mätt sig med storstjärnor som Harry Kane och Bernardo Silva och fått höra sitt namn skanderas av de tusentals hitresta svenska supportrar som fortfarande hörs larma och jubla därute i natten. Baffo säger inget alls, han bara ler och håller upp sin guldmedalj mot åskådarna.

Laget har redan döpts till »Det nya Sverige«. De har fått mängder av svenskar att tro på att det, trots allt, finns en lysande framtid för landets fotboll. På att denna sensationella seger ska bli ett förebud om framgångar för framtida A-landslag. Framför de församlade reportrarna talar förbundskapten Håkan Ericson om att det här är spelare som har lärt sig att vinna, som har lärt sig att klara av extremt pressad­e situationer, som ska sätta press på A-landslags­spelarna underifrån och gradvis åstadkomma en förändring. Sedan bara ler han, han också, och låter sig ledas bort till efter­festen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?