Del 5: »Min vänsterdoja är lite halvlurig«

En avstängd vänsterback börjar snusa, hans kompis blir oväntad vikarie och förbundskaptenen ringer till ett jordgubbsstånd i Örebro.

Detta är en del av reportaget En gång i Portugal – Offsides sex kapitel långa berättelse om Sveriges EM-äventyr 2004.
Endast våra prenumeranter kan lyssna på våra reportage. Beställ här!

På hotellet i Porto ringer Erik Edman rumsservice och beställer upp en öl till rummet. Han sänker den snabbt och ber om en till. Det är läge att unna sig. Segern i grupp C är fortfarande bara några timmar gammal och Edman är ändå avstängd i kvartsfinalen. Han fick ett gult kort när han rev ner Jesper Grønkjær efter att dansken armbågat honom på näsan och sedan kallat Edman för »din svenska fitta«.

Kvällen är sen, men efter dramatiken mot Danmark är ingen sovtrött. På rummet har Edman sällskap av Anders Svensson, Allbäck, Kim, Isaksson, Chippen och Petter Hansson. Och så rumskompisen Micke Nilsson, som vet att han lär bli lika underkänd i morgondagens tidningar som efter Italienmatchen. Men skit i det nu. Micke sträcker fram sin Göteborgs Rapé-dosa och Edman, som aldrig tidigare snusat, trycker upp två påsar under läppen. Det snurrar i skallen. Edman vet inte då att det är startskottet för ett beroende som han aldrig ska lyckas ta sig ur.

 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 3-2021 (31 maj 2021) och är skriven av , .