En ultra på planen

Lagkaptenen är uttalad kommunist, på läktaren vajar sovjetiska flaggor. Livorno är laget och staden som går på tvärs mot hela samhällsklimatet i Italien. När Lazio kommer på besök med sitt fascistiska bortafölje hotar spänningarna att explodera. Offside träffade dramats huvudperson.

Få områden i världen kan mäta sig med Toscana när det gäller kultiverad förfining. Här framställs några av världens bästa viner, olivoljor, ostar, skinkor och grönsaker. Här föddes renässansen. Här uppstod bankväsendet. Den enorma rikedomen, en vilja bland de styrande att manifestera densamma och en genuin kärlek till kultur bidrog till att städer som Florens, Siena, Arezzo och Pisa fylldes med några av västvärldens vackraste konstskatter. 

I dag klär sig folket snyggt, äter gott och arbetar hårt – men inte hårdare än att de har tid att umgås med vänner och familj. Livet i Toscana är om inte underbart så åtminstone ganska trevligt.

Livorno ligger också i Toscana. Men här finns inga Guccibutiker, inga lyxrestauranger och fram tills för ett par år sedan enbart budgethotell av enklare slag. Under Andra världskriget bombade de allierade Livorno till grus på grund av alla stora industrier och den viktiga hamnen. Somligt restaurerades, men det mesta byggdes nytt under 1950- och 60-talen enligt miljonprogramsmönster. 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 1-2006 (09 januari 2006) och är skriven av .