Examensprovet

I U21-EM ska de bevisa att de är värda utländska proffskontrakt och redo att ta steget till A-landslaget. Statistiken visar att få av dem kommer att lyckas.

När Emir Bajrami sätter sig i kvällssolen på läktaren vid huvudplanen i La Manga, med penna och papper som han precis fått av Tommy Söderberg, kliver Miguel, en solbränd spanjor i 35-årsåldern, ut ur en svart hyrbil. Han har tajmat sin bilresa väl – tio minuter kvar till avspark mellan Sveriges och Finlands U21-landslag.

Miguel låser bilen, tar på sig solglasögonen och går bort till en liten grön låda som hänger utanför omklädningsrummen. Han tar det sista A4-pappret och ögnar igenom trupperna. Han rynkar pannan. Något är fel. Det kommer några mumlande meningar från hans mun. Han kollar igenom trupperna än en gång innan han viker ihop pappret och lägger det i bakfickan på de blå jeansen. Sedan går han in på toaletten under läktaren och ställer sig vid pissoaren.

Miguel, som är scout för en Primera División-klubb och bär alldeles för mycket Fahrenheit-after shave, har precis insett att han rest i onödan. Den spelare som han tänkt titta på, den han blev så imponerad av när Sverige spelade 1-1 mot Italien i vintras, är tydligen inte ens med i truppen. I stället sitter han nu rakt ovanför Miguel på läktaren i den sköna solen, med ömmande rygg och med penna och papper i händerna.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 3-2009 (05 maj 2009) och är skriven av .