Fansen som röstade med fötterna

När det engelska fotbollsförbundet strax efter millennieskiftet dömde ut Wimbledon FC som »betydelselösa« och godkände att klubben flyttades från ena änden av London till den andra, bestämde sig fem supportrar för att göra revolution. Efter nio år stod deras skapelse på tröskeln till den engelska fotbollens finrum.

Årtionden av välanvänd frityrolja har impregnerat väggarna på snabbmatsstället The Fat Boy – den söta doften från köket besegrar till och med avgasstanken som sipprar in från den hårdtrafikerade gatan utanför. AFC Wimbledons VD Erik Samuelson lägger armarna i kors och väger från ena foten till den andra innan han bestämmer sig för två pocherade ägg, grovt bröd och tomater.

Han ser verkligen inte ut som en VD. Inte heller ser han ut som en fotbollssupporter. Han utstrålar egentligen inte särskilt mycket alls. Om något så är det trötthet. Han släpar fötterna över det skitiga golvet, sjunker ner vid ett fönsterbord och blickar ut över en av de slitnare delarna av sydvästra London.

Eriks Wimbledon har fallit ner i en djup svacka och det är bara tio omgångar kvar av The Conference, den brittiska femtedivisionen. Erik är rädd att svackan ska kosta AFC en kvalplats. Om mindre än ett dygn är det match mot Kidderminster Harriers, som tillsammans med AFC är ett av nio lag som har chans att nå en playoff-plats till League Two – Englands lägsta proffsliga.


Prova Offside i två månader för 20 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto