Fotboll i gränslandet

I sex raka VM har Mexiko slagits ut i åttondelen. En brytning av förbannelsen skulle innebära mer än en fotbollsframgång för miljontals mexikaner – på båda sidor av gränsen.

Musiken på parkeringsplatsen utanför Estadio Caliente i Tijuana är så hög och kommer från så många håll att det känns som att vara beskjuten av instrument. Trumpeter, trummor, tromboner, bastubor, elgitarrer, xylofoner, klarinetter, dragspel. De mest ambitiösa banden har släpat med ljudanläggningar i bilarna och monterat upp mikrofoner bredvid de osande grillarna. Texterna om olycklig kärlek står i skarp kontrast till de struttiga melodierna. Vill man höras i denna musikaliska tornado får man skrika. Och det gör folk. Oftast för att de vill bjuda in en till partytält eller generöst tilltagna bagageluckor. Öl, kött och salsa finns så att det räcker och blir över. Det är den typen av tillställning där man tackar nej till tio bärs och plötsligt upptäcker att man ändå har två i kroppen.

Eftermiddagssolen steker. Om två timmar ska hemmalaget med det utmanande namnet Club Tijuana Xoloitzcuintles de Caliente – oftast kallad Xolos – möta Atlas FC i den mexikanska ligan. Det är en viktig match. Atlas krigar för att inte åka ur, Xolos för att behålla den sista slutspelsplatsen. Ändå verkar ingen på parkeringen tänka särskilt mycket på fotboll.

Annons

– En del av dem som festar här kommer inte ens att se på matchen, säger Jorge Adalberto Martínez.

Själv har han säsongsbiljett och en Kalifornienregistrerad bil som han har ställt i utkanten av parkeringen, där det är något lugnare. Och amerikanska registreringsskyltar är det gott om utanför Estadio Caliente. Många av Xolos supportrar bor på andra sidan gränsen, de flesta i San Diego.

– But I’m from LA, bro! säger Jorge. Varje gång Xolos spelar kör jag ner till »TJ«.

Jorge Adalberto Martínez har bott i Los Angeles i hela sitt liv. Det är därför han kallar mig för bro, det är därför han dricker Bud Light och det är därför han är en »big time supporter« till LA-lag som Lakers (basket), Dodgers (baseboll) och Raiders (amerikansk fotboll). Xolos är något annat, förklarar han.

– Min mamma är från Mexiko och genom henne har jag alltid känt ett band till landet. När jag fick höra att det fanns ett bra fotbollslag i TJ var det givet för mig att följa det. Sedan gillar jag fotbollen här också. Den är mer passionerad än i MLS.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?