Geert tar farväl

Han kom, han gjorde mål, han vann SM-guld. Ändå har Geert den Ouden aldrig känt sig hemma i Djurgården och den svenska fotbollen. I en öppenhjärtig intervju med en av världens främsta fotbollsjournalister, Hollandsuppväxte Simon Kuper, förklarar han varför det är dags att dra vidare.

26 april, fyra dygn efter hemkomsten från Sverigeresan. Jag ringer Geert dagen efter att han gjort sina första mål för säsongen, två stycken mot Sundsvall 25 april. På sin välbekanta, grova Rotterdamdialekt berättar han att det till slut har skett: han har pratat med klubbdirektören Bosse Andersson.

– Bara för att låta honom förstå att det bästa kanske är om vi kan hitta en lösning för mig till sommaren. Han förstod mina synpunkter.

Annons

Den första holländaren i Allsvenskan är på väg hem. Det har inte fungerat.

 

Massor av svenskar har värvats till Holland, och det brukar fungera. De flesta lär sig holländska på några månader. I Rotterdam hette det i ungefär 30 år att Feyenoord aldrig hade hittat en fullgod ersättare till Ove Kindvall. I Amsterdam kallades Stefan Pettersson till och med för »Mr Ajax« av klubbens ordförande när han efter sex år lämnade klubben. Zlatan var visserligen en besvikelse till en början: jag minns vissa gånger på Amsterdam Arena då jag tyckte synd om honom, en 19-åring som blev utvisslad av ett fullsatt, utländskt stadion bara för att han oftast valde fel lösning och hade för vana att försvinna ur matcherna 25 minuter i taget. Men Ajax supportrar var för den sakens skull inte avogt inställda till svenskar: de beklagade bara att deras korkade klubb inte hade köpt Marcus Allbäck i stället.

Jag var på plats den kväll då Zlatan omvände Arenan. Elva minuter in på Ajax första Champions League-match på fyra år, mot Lyon 17 september 2002, dämpade han bollen vid straffområdeslinjen och blev stående stilla. Publiken suckade irriterat. Så lurade han backen framför sig med en överstegsfint och slog in bollen vid bortre stolpen. På läktarna infann sig en kollektiv förlägenhet. Innan första halvlek var slut hade folk börjat ropa hans namn. Det hade jag aldrig hört förut.

 

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?