»Good things happen to good people«

I Sverige var han hånad, kritiserad och anklagad för att ljuga om sin vänskap med José Mourinho. Fyra år senare coachar han Samuel Eto’o, Maicon och Esteban Cambiasso. Henrik Ystén åkte till Milano med dåligt samvete.

José Morais vandrar över gräsplätten som leder mot träningsplanen. Han bär en tränartypisk täckjacka, skuldrorna kutar där han går med händerna på ryggen. Han stannar, sätter högra foten på en boll och granskar pappret med dagens träningsupplägg. Jag känner igen posen. Senast jag såg den var på Bårsta IP en vindstilla junidag 2005. Assyriska var allsvensk jumbo. Den tryckande hettan – och ångesten hos alla i klubben – låg som ett lock över idrottsplatsen.

José Morais satte igång en matchövning på liten yta i hopp om att spelarna skulle göra många mål och därmed höja självförtroendet. Själv var jag där på uppdrag av Expressen för att se om försäsongens tips om att tränare Morais skulle få sparken först av alla nu äntligen skulle slå in. Som en gam vädrar liklukt.

Spelövningen gick uselt och efter fyra insläppta mål på grund av dåligt försvarsarbete fick målvakten Erland Hellström nog och skrek så att halva Södertälje hörde:


Prova Offside i två månader för 20 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto