»Good things happen to good people«

I Sverige var han hånad, kritiserad och anklagad för att ljuga om sin vänskap med José Mourinho. Fyra år senare coachar han Samuel Eto’o, Maicon och Esteban Cambiasso. Henrik Ystén åkte till Milano med dåligt samvete.

José Morais vandrar över gräsplätten som leder mot träningsplanen. Han bär en tränartypisk täckjacka, skuldrorna kutar där han går med händerna på ryggen. Han stannar, sätter högra foten på en boll och granskar pappret med dagens träningsupplägg. Jag känner igen posen. Senast jag såg den var på Bårsta IP en vindstilla junidag 2005. Assyriska var allsvensk jumbo. Den tryckande hettan – och ångesten hos alla i klubben – låg som ett lock över idrottsplatsen.

José Morais satte igång en matchövning på liten yta i hopp om att spelarna skulle göra många mål och därmed höja självförtroendet. Själv var jag där på uppdrag av Expressen för att se om försäsongens tips om att tränare Morais skulle få sparken först av alla nu äntligen skulle slå in. Som en gam vädrar liklukt.

Annons

Spelövningen gick uselt och efter fyra insläppta mål på grund av dåligt försvarsarbete fick målvakten Erland Hellström nog och skrek så att halva Södertälje hörde:

– Vad fan ska vi spela i det här laget för!

Sedan rusade han av planen och sparkade i läktarens plåtvägg på väg till omklädningsrummet.

Det var en spontan reaktion, inte mycket att orda om. Men tillbaka på redaktionen nämnde jag incidenten för chefen. Han sa åt mig att skriva. Tidningen drog upp det över en hel sida – med en pratbubbla från Erland Hellströms mun och citatet i feta bokstäver. Texten kryddade jag med elaka, väl utvalda, spelarcitat riktade mot tränare Morais. Dagen efter ringde Hellström och skällde eftersom han fått förklara sig för styrelsen. Från José Morais kom aldrig något samtal. Nästa gång vi sågs på match kom han fram och tog i hand – precis som vanligt.

När jag nu tittar ut över träningsplanen står Samuel Eto’o, Javier Zanetti, Esteban Cambiasso och Cristian Chivu och pratar med Morais. Morais får fatt i en boll och börjar kicka. Dejan Stankovic nickar uppskattande när tränaren efter den tekniska uppvisningen dämpar bollen och drar iväg en passning till Iván Córdoba.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?