Gröngölingarna

För ett år sedan fanns det varken elitfotboll eller fans i deras stad. Nu driver de en av Sveriges största supporterklubbar.

En mörk vinterkväll mellan jul och nyår ligger Varbergs torg öde. Kyrkan är igenbommad. Korvkiosken håller öppet men saknar kunder. Stadshotellets lobby gapar tom. Följer man den kullerstensbelagda Kungsgatan fram – förbi JC-butiken, hälsoaffären och Brunnsparken – hittar man stadens tre pubar. Franchisekedjan Harrys har en lugn kväll – veckans höjdpunkt, musikfrågesporten med lokalkändisen »Geta«, ägde rum redan i onsdags. Till murriga Black Pearl har invånarna inte börjat hitta ännu – lokalen har bytt ägare och namn, för vilken gång i ordningen är det få varbergare som orkar hålla reda på. På sportbaren Nyfiket – där Jack Vegas-maskinerna är det stora dragplåstret – diskuteras det däremot intensivt i ett av lokalens mörkaste hörn: Jonas »Mullis« Rosell, Håkan Ålöv, Jonas Paulsson och Stefan Hansson ritar upp planerna för den nystartade supporterföreningen Klacksparken.

– Det är mycket nu, säger »Mullis«. Vi måste få till ett ordentligt medlemsregister, bestämma vilka ramsor vi ska köra, få fram flaggor och banderoller…

Annons

Männen runt bordet nickar medan de sippar på sina öl. Lokalens TV-skärmar visar musikvideor från 80- och 90-talet – en juckande Lenny Kravitz ersätts av en mimande Phil Collins. De inplastade torra frallorna från lunchen ligger fortfarande framme i disken intill baren.

– Har ni märkt hur det har börjat snackas fotboll i stan? fortsätter Mullis. Alla ska fram och tjöta. Jag var i simhallen i veckan och då var det någon som sa: »Va fan är inte Bois med i nya Fifa 12 för? Det hade varit grymt att spela Varberg mot Arsenal.«

Männen ler brett, de har inte vant sig vid känslan ännu. Alla är i 40-årsåldern och genom hela deras liv har Varberg handlat om allt annat än fotboll. Länge var det pingisen som lade beslag på uppmärksamheten – Varbergs BTK:s damer knep 13 SM-titlar, ledda av landslagskvinnan Ann-Christine Hellman på 70-och 80-talet. Sedan startade »käppakriget« – Warbergs Innebandyclub tog fyra SM-guld och tre Europacuptitlar under perioden 1998–2008; till och med Sportnytt uppmärksammade när tusentals varbergare åkte med det chartrade »Guldtåget« till Stockholm för att bevittna en av triumferna. Och så är staden sedan decennier ett vallfärdsmål för skandinaviska surfare.

Utrymmet för fotbollsklubbarna Varbergs Bois och Varbergs Gif har varit minimalt, särskilt som större och starkare fotbollsmakter ligger nästgårds. Halmstads BK har varit Hallands självklara elitklubb och en knapp timmes bilfärd norrut lockar alla Göteborgslagen till sig både supportrar och spelare. De senaste tio åren har till och med lillebror Falkenberg, några mil söderut längs kusten, haft ett lag i Superettan.

Här på Nyfiket har den enda supporterverksamheten bestått av ett gäng gamla boråsare. Sommartid invaderas staden av »ullharar« (ett nidnamn varbergarna sedan urminnes tider använt för turisterna från textilmeckat) och de mest seniora boråsarna har skapat supporterklubben Eleganterna som valt att följa sitt Elfsborg från den här puben. Inte ens när Mullis besöker Kallbadhuset, ett av hans stora nöjen året om, slipper han de gulsvarta – på en vägg i den anrika Varbergsbyggnaden hänger en inramad lagbild på Elfsborg från det allsvenska guldet 2006:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?