Sifferlek. Med nummer 19 på tröjan gjorde K­ennet A­ndersson dunder­succé i VM 1994. Han höll fast vid numret även i sitt nästa m­ästerskap.

Hamrén tvingas hantera både siffermagi och tvångströjor

Stjärnspelare som markerar status och förbundskaptener som vill lägga ut taktiska dimridåer – J­esper Högström förklarar varför det är en hel veten­skap att fördela 23 tröjor på lika många spelare.

Dags att presentera en svensk mästerskapstrupp igen. Dags att nagelfara en namnlista som om bara någon månad kommer att vara ett monument över krossade drömmar eller oanade triumfer, men fram till dess utgör underlag för oändliga förhands­spekulationer.

En av kremlologernas bästa kaffesumpar är truppens numrering. Om Anders Svensson har nummer 8 och Kim Källström 16 på Erik Hamréns powerpointprogram, betyder det att det blir ytterligare ett mästerskap på bänken för stackars Kim?

Nja, i detta fall betyder det snarare att veteranen Svensson får samma nummer som i sina fyra tidigare mästerskap och Källström samma som i sina tre. Olof Mellberg, som tangerar Henrik Larssons siffra som svensk rekordhållare i slutspel, kommer troligen att välja samma nummer 3 som 2004, 2006 och 2008; i sitt debutmästerskap, EM 2000, bar Mellberg dock nummer 14 i sin egenskap av nykomling i truppen, och i VM 2002 hade han den ofrivilliga högerbackens nummer 2 på tröjan.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Nytt prenumerationssystem

Byt lösenord för ditt konto och läs vidare digitalt.

För dig som redan bytt lösenord.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?